Hvor gode karakterer hadde bestemor på skolen? Hva noterte læreren under ”anmerkninger” i skoleprotokollen for 100 år siden? Kan vi finne en av virkelighetens barnevandrere på skolen din i 1890? Hvor lang tid tar det å lese 10 tusen hyllemeter med arkiver? Hvorfor lukter protokollene så rart? Dette er noen av spørsmålene som blir stilt og besvart når IKAVA reiser på turne med Den kulturelle skolesekken på skolene i Vest-Agder. Tusenvis av barn i 5. og 6. trinn har deltatt på IKAVAs opplegg og for femte år på rad deltar Interkommunalt arkiv i Vest-Agder IKS (IKAVA) med eget opplegg for den kulturelle skolesekken.

Når IKAVA kommer besøk får elevene høre om informasjon og dokumentasjon før og nå. De får vite hvordan de selv allerede lager arkiver, at alle havner i mange arkiver og at mange arkivene blir tatt vare på. Ved hjelp av eksempler blir elevene minnet om at de bør være kritiske til ting de leser og ser i mediene, altså vise kildekritikk. Opplegget viser at arkivene er en viktig del av kulturarven og primærkilder fra fortid og nåtid. De praktiske opplevelsene består av at barna får utdelt hver sine ekte og originale 100 år gamle skoleprotokoller. Barna får hvite hansker og får i oppgave å tyde gammel skrift og finne opplysninger om skoledagen i gamle dager. Her er det mange eksempler på barn som har funnet slektninger, og ofte er lærerne også ivrige etter å finne slekt og familie i protokollene. Barna får også prøve å skrive med ekte fjærpenner og blekk, og opplever hvor vanskelig det kan være.

- Målet er å gi elevene innføring i arbeid med primærkilder og å vise at arkiver er unike dokumenter som kun finnes i ett eksemplar, sier rådgiver Bård Raustøl i IKAVA. - Vi ønsker å gi barna forståelse av arkiver som kulturarv og som demokratisk ressurs, fortsetter han. Vi ser stadig vekk at barna får en god kulturopplevelse og sitter igjen med viktig kunnskap om dokumentasjon og denne dokumentasjonen er en viktig del av vår kultur og vårt demokrati.

av Torkelsen, Jan H., publisert 9. august 2011 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer