Museet holder til i Andorsengården, byens mest dominerende kjøpmannsgård. Mandal blir ofte kalt Den lille byen med de store kunstnere. Dette gjenspeiles også i museet, hvor det blant annet finnes arbeider av Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland, som alle er født i Mandal. Gustav og Emanuel Vigelands barndomshjem er også en del av museet. Mandal var en av Norges ledende sjøfartsbyer i seilskutetiden. I museets sjøfartsavdeling, finner vi en stor samling gjenstander og skutebilder. Langs Agderkysten har det gjennom tidene vært drevet mange typer fiskeri. Museets fiskeriavdeling gir et godt innblikk i de redskapstypene som har vært brukt. Her finnes også motorer og modeller av de vanligste fiskebåtene.

Vigeland Hus:
Gustav og Emanuel Vigelands barndomshjem. Huset har to etasjer og loft. Det ble brukt som
Vigeland hus - skulptur
Vigeland hus - skulptur
kombinert møbellager, kontor og bolig. Anlegget omfatter foruten hovedhuset, servicebygg, fjøs/stall, skulpturhage og verksted/galleri.
Tilbud høsten 2011:
Førjulsaktiviteter på Vigeland Hus: Vi lager julekort på grafikkpressa, men først blir det ei lita omvisning i huset og vi snakker om hva som inspirerte Gustav Vigeland til å lage sine grafiske motiver. Periode 31. oktober – 4. november. For elever i 3.-7. klasse. Vi tar imot grupper på 15 elever på dette opplegget. (Materialkostnader kr 10,- per elev.)

Fremmed sus i serken: Elevene vil få et innblikk i tradisjoner, tekstiler og teknikker. Vest-Agder settes også inn i en større global sammenheng når vi ser hvor stoffene i folketraktene har sitt opphav, hvordan utenlandske moter endra snitt og materialer i draktene. (DKS)

Tilbud våren 2012:
Himmelen over Sørlandet: Ei utstilling om religionens betydning i landsdelen. Vi får blant annet fortellingen til et tidligere misjonærbarn, en bahai, vi får høre om pietismen og en historisk oversikt over religionens utvikling på Sørlandet. Det tilbyr et opplegg til ungdomskoler og videregående skoler i januar 2012, men kan også tilpasse dette til 7. klasse. Les mer om utstillinga her.

Hva er et museum?
For elever i 2. og 3. trinn. Elevene får bli litt bedre kjent med sitt nærmeste museum. Vi snakker om hva museet samler vi på og hvorfor vi gjør det. Elevene må ta med en ting de har samlet på hjemme, og fortelle om den. Vi skal fylle ut registreringskort og ta bilder av tingene, og så lager vi ei lita utstilling med alle gjenstandene, kanskje blir det ei nettutstilling også.

De fem store:
Med utgangspunkt i museets kunstsamling gis en innføring i historien og produksjonen til noen av kunstnerne som er født i Mandal: Adolph Tidemand, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland.
Målgruppe: Tilpasset tilbud til alle trinn i grunnskolen. Varighet: 30 - 60 min.

Grafikkverksted på Vigeland Hus:
Grafikkopplegget "Vigelands trær". Målgruppe: 4.-7. trinn i grunnskolen. Varighet: 90 min.
Kontaktperson: Formidlingsleder Judith Seland Nilsen
Tlf. 38 25 60 23 E-post: j.s.nilsen @ vestagdermuseet.no

av .Judith Seland Nilsen og Jan Torkelsen, publisert 18. oktober 2011 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer