De siste to årene har refleksbruken økt. Nå bruker 28 prosent av voksne fotgjengere refleks. Folk i Sogn og Fjordane er flinkest, mens folk i Vest-Agder er landets dårligste refleksbrukere, melder Trygg Trafikk. Reflekstellingene ble gjennomført i uke 45 av Trygg Trafikk i samarbeid med Sparebank 1 Forsikring. Det er store forskjeller på refleksbruken i ulike deler av landet. Mens halvparten av fotgjengerne i Sogn og Fjordane bruker refleks, gjelder dette kun 17 prosent i Vest-Agder.

Resultatet som viser at 28 prosent av de voksne fotgjengerne bruker refleks. er en økning på fire

Kari Sandberg
Kari Sandberg
prosent siden 2010. - Det er bra at tallet øker, men voksne glemmer alt for ofte refleksene hjemme. Hadde flere husket refleksen i mørket, ville mange liv vært spart. Det er i stor grad voksne og eldre fotgjengere som omkommer og blir alvorlig skadd i trafikken, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk.

Selv i opplyste sentrumsgater er det viktig å bruke refleks. Det må nesten flomlys til for å gjøre mørkkledte fotgjengere godt synlige. – Mange fotgjengere tror at bilførerne ser dem. Undersøkelser av reelle ulykker viser at dette ikke er tilfelle. I vintermørket er det mye som krever bilførernes oppmerksomhet: fuktig veibane, regn eller snø, tåke, reklameskilt, butikkvinduer og lys fra andre kjøretøyer, fastslår Sandberg.


av Torkelsen, Jan H., publisert 24. november 2011 | Skriv ut siden