-Vi må gjøre alt for å hjelpe våre unge. Ingen skal behøve å måtte følge sine barn til graven slik vi måtte gjøre, sa Gro Hovden. Hun sto torsdag foran en fullsatt sal i Quality Hotel i Kristiansand og berettet om hvordan livet har vært etter hun for en tid tilbake mistet sitt nesteldste av fem barn i en trafikkulykke i vestre Vest-Agder. Hennes beretning var et av de tankevekkende og gripende innslagene på Aksjon mot trafikkdød 2012. Aksjonen er både en minnemarkering over omkomne i trafikken på Agder og et arrangement som skal bidra til positiv holdnings- og adferdsendring hos trafikanter.

Det falt mange tårer langs kinnene til flere tilhørere da Gro Hovden berettet om hvordan sønnen Odd Einar omkom i trafikken etter at bilen hans ble påkjørt av en annen bil. Leder av Nullvisjonen i Lister Ivar Damman assisterte henne gjennom beretningen om ulykken. -Jeg sa alltid til både Odd Einar og mine andre barn før de dro av sted: Kjør forsiktig. Jeg er glad i deg!

Minneaksjonen Ronny Vesterhus og Gro Hovden
Ronny Vesterhus og Gro Hovden.

Hun fortalte om at sønnen like før han omkom gledesstrålende hadde meddelt at kjæresten og han ventet barn. Det velskapte barnet kom til verden, men uten en far i live.

Ronny Vesterhus ga et annet innblikk i skjebnen til en ung gutt som fikk ungdommelig glede snudd til en årelang tilværelse med anger, sorg og mareritt. -Det var i russetida. Jeg var på fest. Det var ei jente som ville hjem. Jeg hadde bil og sertifikat og dessverre promille. Overmotet tok overhånd.

Han mistet kontroll over bilen og jenta som var passasjer omkom. -Jeg har mange ganger ønsket at noen hadde tatt bilnøklene fra meg, eller at jeg ikke hadde tatt med meg bilen. Tenk om jeg hadde hatt en bil med alkolås. Jeg har fått min offentlige straff. Men den virkelige straffen er å vite at jeg er skyld i at noen har mistet livet. Jeg lever med en slik straff døgnet rundt, morgen, dag, kveld og natt.

Nå har både Gro Hovden og Ronny Vesterhus valgt å bruke tid og krefter i samarbeid med Nullvisjonsprosjektet i Lister. De vil gjennom å berette om sine opplevelser bidra på sin måtte til null skadde og null drepte i Agder-trafikken. Torsdag, var de med en rekke andre med på aksjonen i Kristiansand hvor ni lys ble tent for å minnes de som omkom på veiene i Agder-fylkene i 2011.
Minneaksjonen 2011

av Torkelsen, Jan H., publisert 1. januar 0001 | Skriv ut siden

Siste fra Samferdsel

 • Johaugs Reflekskolleksjon
  av jto, 16.10.19

  Invester fem minutter på refleksdagen

  Les mer
 • Broåpning Feda 11.10.19
  av Jan Torkelsen og samferdselsseksjonen, 14.10.19

  Ny bro på Feda i Kvinesdal offisielt åpnet

  Les mer
 • Selvkjørende Buss
  av jto, 10.10.19

  Det må tas høyde for teknologisk utvikling i transportsektoren

  Les mer