Prisen for årets trebyggeri 2011 ble delt ut på Byggdagene i går. Det innovative og innbydende Vennesla bibliotek stakk av med seieren. Biblioteket i Vennesla bruker tre på en spennende og innovativ måte som har bidratt til å utvikle tre som byggemateriale. Bruken av tre er gjennomgående i hele bygget og den unike konstruksjonen spiller den viktigste rollen for bibliotekrommets særegne arkitektoniske uttrykk, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding. Vest-Agder fylkeskommune har bidratt til å realisere bygget.

Et bygg for alle
En viktig begrunnelse for juryen er at bygget viser fremragende "hverdagsarkitektur" i den forstand at det tilbyr folk i alle aldre rom og omgivelser. Som bibliotek og kulturhus skaper bygget samhold og forståelse for mulighetene som ligger innen bruk av tre som byggemateriale. Det er Trefokus AS og Norsk treteknisk Institutt som har tatt initiativ til prisen og gjennomfører dette sammen med Bergindustrien.

Utviklingsprosjekt
Bygget er realisert av Vennesla kommune i samarbeid med Helen & Hard arkitekter og lokale og nasjonale leverandører. Trebasert Innovasjonsprogram i Innovasjon Norge har støttet arkitekten i utviklingsprosjekt hvor utfordringen har vært å utvikle et integrert interiør i bærekonstruksjon som blant annet skjuler ventilasjon og rørsystemer. Løsningen vekker internasjonal oppsikt og bygget har vunnet flere priser.

Les mer om prosjektet på bygg.no

Les også "Beste byggverk" i Norden

av Torkelsen, Jan H., publisert 22. mars 2012 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer