Et gammelt sagn forteller at et skip med en prinsesse om bord for lenge, lenge siden strandet i Prinsessevigen i Fjære, og at hun druknet og ble gravlagt i Fjære kirke i Grimstad. Gravsteinen til ”Fjæreprinsessen” havnet i hovedstaden i 1811 og er i god behold der. Den første helga i juni var flere nordiske middelalderforskere samlet til fagseminar i Grimstad. Et høydepunkt var gjennomgangen av gravplaten over "Fjæreprinsessa" og presentasjonen av den «kopien» som nå er laget og fargesatt slik originalen kan ha sett ut. I helgen hadde fylkesordfører Terje Damman gleden av å overrekke kopien til Grimstads ordfører Hans Antonsen.

Det er fylkeskonservator Frans-Arne Stylegard i Vest-Agder fylkeskommune som har fått laget
Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegard medgravplaten til Fjæreprinsessen
Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegard med gravplaten til Fjæreprinsessen.
kopien av gravplaten som et ledd i planleggingen av seminaret. Den opprinnelige platen er fra tiden rundt 1300. Den er laget i stein og lagt over en kvinne - en datter av baronen Isak Gautesson fra Ryfylke.

-Det er naturlig å overrekke gravplaten til ordføreren i Grimstad, kommunen som Fjære nå er en del av. Vi er glade for at prinsessen nå kommer tilbake til Grimstad i en moderne versjon og i fulle farger. Jeg håper det kan finnes en naturlig plass til den, kanskje i Fjære kirke, sa fylkesordfører Damman ved overleveringen


av Torkelsen, Jan H., publisert 4. juni 2012 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Vest -Agder Fylkesmuseum - Setesdalstunet
  av jto, 22.11.19

  Det er bevilget midler til videreutvikling av Kristiansand museum

  Les mer
 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer