Fylkeskonservatoren samarbeider med bl.a. Universitetet i Simferopol (Ukraina) om arkeologiske undersøkelser og arkeologisk formidling på Krim. Nå i juli har vi deltatt på utgravningene av et gravfelt fra romertid ved landsbyen Krasnogorskoje.

Krimhalvøya er usedvanlig rik på kulturminner fra alle tidsperioder. Men ikke minst de arkeologiske minnene er meget utsatt for plyndring og hærverk. I motsetning til her hjemme, er derfor en av de største utfordringene for ukrainske arkeologer å redde kildematerialet fra gravplyndrernes klør.
Sammen med oss i Krasnogorskoje var metalldetektorist Hugo Falck (bildet) fra Rygene Metallsøkerklubb. Han forteller at det finnes spor etter ulovlig plyndring nesten overalt i området der utgravningene foregår. Leder for utgravningene, professor Igor Khrapunov, bekrefter at plyndring er et stort problem:
- Ved ett tilfelle ble våre arkeologer beskutt av plyndrere da de forsøkte å stoppe dem, sier han.
I oktober er det ellers duket for en fagkonferanse om forbindelsene mellom Nord-Europa, inkludert Skandinavia, og Krim i romersk jernalder. Den foregår i Jalta og samler eksperter fra hele Europa.

av admin, publisert 17. juli 2012 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Mye Gøy I Høstferien
  av jto, 12.09.19

  Søndagsåpne museer og høstaktiviteter

  Les mer
 • Kulturbygg I Songdalen Fasade
  av jto, 19.06.19

  15 millioner kroner i fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer
 • Fra Fyr Til Fyr
  av jto, 12.06.19

  Mange opplevelsesmuligheter på Lista søndag 16. juni

  Les mer