I disse dager fyller "Ryvingens venner" ti år. Samtidig er det kommet bok om fyret som ligger syd for Skjernøy ved Mandal, skilter på stasjonen og en moderne mobilguide. Rita Tove Dyrstad har skrevet teksten til boken "Ryvingen - Fyrhistorie, fyrliv og fyrvenner". Den har blitt en personlig kjærlighetserklæring fra fyrvokterdatteren og et praktverk for alle som liker historie, fyr, kyst og fine bilder. Rita har snakket med folk som har bodd og jobbet på fyret og hun skriver ut i fra sine egne minner. Selv har hun aldri bodd fast på Ryvingen, men hennes eldre søsken bodde der. Samme år som Rita ble født, i 1955, ble Ryvingen tørnstasjon og familiene flyttet til fastlandet.

Fine bilder er det mange av i boka, Mandalsfotografen Kai-Wilhelm Nessler har illustrert verket med flotte fotografier. I tillegg vises et stort historisk billedmateriale fra dette, som engang var som en liten landsby ytterst mot havet.
Ryvingenboka er utgitt av Lindesnes fyrmuseum og inngår i prosjektet "Framtidskyster". Boka kan
Kai-Wilhelm Nessler og Rita Tove Dyrstad
Kai-Wilhelm Nessler og Rita Tove Dyrstad
kjøpes på Ryvingen, hos Mandals bokhandlere, av forfatterne eller på Lindesnes fyr. Ring 38 25 54 20 for bestilling. Boka koster 398 kroner.

I tillegg til bok har fyrstasjonen i disse dager også blitt rustet opp med nye informasjonsskilt. Lindesnes fyrmuseum og Kystverket har satt opp skilt ved landingen og oppe i tunet.

Nå er det også mulig å få en audiovisuell opplevelse utenom det vanlige på Ryvingen. Det er montert en såkalt Laternaguide i fyrbetjentboligen. Med en smarttelefon er det mulig å logge seg inn på et lokalt nettverk, som ikke er knyttet til internett, og ta del i historier, bilder og musikk. Du får høre Rita Dyrstad fortelle om sine barndomsopplevelser i tårnet, om den storslåtte veien fra brygga og opp og litt om fyrets historie.

Laternaguiden byr også på et helt nyskrevet musikkstykke, komponert og fremført av Mandalsmusikeren Bjørn Charles Dreyer. Han har hentet lyder fra Ryvingen og dets omgivelser og bygget dette inn i stykket. Har du ikke besøkt Ryvingen før, så er det absolutt på tide at du gjør det i år!

av Torkelsen, Jan H., publisert 2. juli 2012 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer