Nå skal norske lærere kurses i antirasisme. – Vi greier ikke å hindre en ny Breivik, men vi kan hjelpe ungdom til å ta stilling, sier forsker Rolf Mikkelsen. Det skriver KOmmunal Rapport på sine nettsider.

– Dette er noe av det mest kompliserte vi kan få til i norsk skole, sier forsker ved Universitetet i Oslo, Rolf Mikkelsen til Klassekampen.

Han er en av dem som i høst skal snekre sammen et opplæringsprogram for«forebygging av antisemittisme, rasisme og udemokratiske holdninger», myntet på lærere og skoleledere.

Fra 2013 vil skoler få tilbud om halvårige kurs, der temaene blant annet vil være antisemittisme, rasisme og andre gruppefordommer, demokratisk beredskap, kritisk tenkning og konflikthåndtering. Kunnskapsdepartementet begynte arbeidet med dette i fjor vår, men terrorangrepet 22. juli ga kurset ekstra relevans. Nå er det bevilget seks millioner kroner til prosjektet, som strekker seg over tre år.

– Det er klart at dette har blitt ekstra relevant etter 22. juli, og vårt prosjekt bærer også preg av det. Det er jo nettopp denne typen ekstremisme som er noe av det vi ønsker å forebygge, forteller prosjektleder Peder Nustad ved Holocaustsenteret.

Kunnskapsdepartementet ga først oppdraget til Holocaustsenteret, men i kjølvannet av vårens avsløringer av departementenes manglende rutiner for bevilgninger, valgte departementet å lage en offentlig utlysning. Holocaustsenteret, Wergelandsenteret og Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved UiO vant anbudsrunden.

av Cheryl Macdonald, publisert 2. august 2012 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Eksamensforberedende Kurs H 19
  av jto, 18.09.19

  Gratis eksamensforberedende kurs i høst

  Les mer
 • Skoledebatter
  av jto, 26.08.19

  Skoledebattene er i gang

  Les mer
 • Skolefrokost I Vennesla
  av jto, 21.08.19

  METTET 400

  Les mer