Utstillingen "Fremtidskyster" er nå på plass ved Listerskøyta kystkultursenter i Farsund. Sammen med det såkalte Uggerbyskipet utgjør denne den store attraksjonen på Lista for tiden. Utstillingen vil forflytte seg langs sørlandskysten, og deretter til Danmark og Sverige. Listeskøyta kystkultursenter har åpent for sesongen til og med fredag 20. august. Etter det inngår Uggerbyskipet i senterets ordinære utstilling.

Utstillingen er en del av et ØKS-prosjekt med samme navn. Prosjektet er et samarbeid mellom Han Herad Haavbaade, Nordjyllands kystmuseum, Lindesnes Fyrmuseum, Fylkeskonservatoren i Vest-Agder og Vest-Agder Museet og tar for seg utviklingen av kystsamfunnene rundt Skagerak og Kattegat. Utstillingen fikk nylig sin naturlige start ved kystkultursenteret i Farsund, nærmere bestemt på Borhaug.
Skipet ble funnet ved Uggerby like utenfor Hirtshals. Uggerbyskipet ble funnet og gravd frem avUggerbyskipet restaureres i Frederikshavn arkeologer fra Nationalmuseet i København i 1983. Fartøyet er det eneste gjenværende av de forsyningsskipene som ble bygd for å sikre tilførselen av mat og andre nødvendighetsartikler til Sørlandet under Napoleonskrigene. Før båten kom til Norge fristet den en kummerlig tilværelse i en lagerbygning i Fredrikshavn.
Det er Nord-Jylland Kystmuseum som eier skipet som altså skal stilles ut og oppbevares over lengre tid på Lista. Vest-Agder fylkeskommune har nå en fem år lang utlånskontrakt med Nord-Jylland Kystmuseum, men det er rimelig å anta at denne blir forlenget.
Kilde: Interreg.no


av Torkelsen, Jan H., publisert 13. august 2012 | Skriv ut siden