Nærmere et femtitalls aktører fra kystkultur, reiselivsbedrifter, interesseorganisasjoner og det offentlige var onsdag samlet på det nye konferanse- og feriesenteret Verftet i uthavnen Ny-Hellesund i Søgne. På et heldagseminar under betegnelsen Fremtidskyster drøftet man utfordringer for en kommersiell, autentisk og frivillig sørlandskyst. Møtet bekreftet at det er mange kommersielle leverandører av reiselivsprodukter langs sørlandskysten som tenker kreativt, har gode produkter og er opptatt av videreutvikling. Samtidig er det varme talsmenn for bærekraftig forvaltning av kystkultur og -miljø og for vern av kystsonen. Samlet sett så konferansedeltakerne allikevel viktigheten av å ha fokus på mulighetsområder, tilgjengelighet og samarbeid.

Kirsti Hjemdahl fra Arena Usus, som er et klyngenettverk for bedrifter innen reiseliv, opplevelse-
Kirsti Hjemdahl
Kirsti Hjemdahl
og kulturnæringen på Sørlandet, pekte på at det naturgitte produktet sørlandskysten er attraktivt og det må videreføres. Det levende kystmiljøet og samfunnene som finnes i dette er unike og tiltrekkende. Men i reiselivssammenheng må det i tillegg tilrettelegges for aktiviteter og opplevelser.

Flere innledere trakk frem det positive i at det nå utvikles et klyngenettverk for aktørene i reiselivsnæringen. Dette vil kunne ha positiv effekt for næringsutvikling, samarbeid og merkevarebygging.

Øyvind Eikaas, Manager Tour Operations i Color Line opplyste at sørlandskysten vil være et

Sturla Ertzeid ledet konferansedeltakerne på guidet tur i skjærgården
Sturla Ertzeid ledet konferansedeltakerne på guidet tur i skjærgården.
viktig satsingsområde for Color Line fremover. Selskapet har gjennomført en undersøkelse. Her er det er blitt klargjort at det blant tyskere og nederlendere er til sørlandskysten og fjord-Norge det er størst potensiale før økt trafikk i skuldersesongene. Color Line har derfor ansatt egne medarbeidere for å bygge opp tilbudspakker knyttet til sørlandskysten. For å oppnå gode effekter er det viktig at aktører i reiselivsbransjen og det offentlige samspiller for å sikre optimalt samspill mellom tilbudet hos de enkelte aktører og den samfunnsmessige infrastrukturen som må til for å gjøre seg attraktiv overfor aktuelle målgrupper.

Konferansen ble så engasjerende at en aldri kom i mål. Mange utfordringer, interessante temaer og spørsmål endte ikke med noen konklusjon. Det vil derfor bli tatt initiativ fra Vest-Agder fylkeskommune til en oppfølgingskonferanse.

Verftet i kveldsstemning
Verftet i kveldsstemning.

av Torkelsen, Jan H., publisert 30. august 2012 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer