Husker du skjelettfunnene fra den gamle kirkegården rundt Kristiansand domkirke? Nå foreligger den første rapporten om funnene, ført i pennen av Berit J. Sellevold ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Og resultatene, de er spennende.

Det var fylkeskommunens arkeologer som stod for undersøkelsen i 2010. I forbindelse med legging av grøft til fjernvarme gjennom Gyldenløvesgate kom det for dagen et 20-talls skjeletter. Gravplassen rundt Domkirken er like gammel som byen, og den var i bruk fra 1640-årene og frem til begynnelsen av 1800-tallet.
De analyserte skjelettene er trolig fra tiden omkring 1700.
Sellevolds undersøkelser har omfattet identifisering av individer, kjønns- og aldersbestemmelser og registrering av sykelige forandringer og genetiske trekk i knoklene.

Blant individene i gravene var det 10 menn, tre kvinner og seks individer av ubestemt kjønn. Blant de siste var det et nyfødt barn og tre litt større barn. To av de mannlige skjelettene var av ungdommer. De eldste var to kvinner som var døde i en alder av 60-70 år. Kroppshøyder kunne beregnes for fire menn og tre kvinner. Blant de fire mennene var det to som var meget høye: den ene var ca. 182 cm og den andre ca. 187 cm. De to andre mennene var under 170 cm høye. Kvinnene var mellom 160 og 165 cm høye. Det var få spor etter slitasjegikt i skjelettene. Et av mannsskjelettene hadde spor etter alvorlig beinhinnebetennelse i høyre leggbein og skinnebein.

En mannlig hodeskalle hadde spor etter omfattende kraniebrudd. Bruddene i kraniet var så vidt begynt å vokse sammen og viser at mannen hadde levd i noen få uker etter at skaden var påført. Han døde sannsynligvis av blødninger i hjernen som følge av skaden. Mange av individene hadde utbredte spor etter karies i tennene og spor etter tannkjøttsykdommer. En kvinne hadde mistet nesten alle tennene mens hun levde. Tre av mennene hadde spor etter røking av krittpipe.

- Funnene fra Kristiansand domkirke utgjør et meget verdifullt tilskudd til det arkeologiske og kulturhistoriske kildematerialet fra nyere tid, sier Berit Sellevold.

av Stylegar, Frans-Arne, publisert 1. januar 0001 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer