Det er navnet på filmen som har premiere torsdag 25. oktober. Gjennom Sørnorsk Filmsenter, har vi støttet filmen. Dette er dokumentarfilmen om en entusiastisk gruppe trekkspillere fra Vigeland. Allerede før det var bestemt hvor den nye Operaen skulle ligge, sendte Lindesnes Trekkspillklubb en søknad om å få spille i det nye operahuset. Det skulle gå 12 år før de fikk slippe til fra scenen i Den norske Opera & Ballett i Bjørvika.

De krevde sin rett til å få spille sin folkelige musikk ifra denne nasjonale scenen. ”Hvorfor skal ikke vi få slippe til her? Det er jo Folkets Hus! Nå skal hele Bygde-Norge inn på scenen i Operaen,” hevdet de ivrige trekkspillerne.

Daværende operasjef Bjørn Simensen sa: ”Huset bør brukes til sitt formål. Nemlig opera og ballett på et høyt internasjonalt nivå. I starten hadde vi også pop, rock og jazz. Men det måtte være musikk med kunstneriske ambisjoner.”

Det var i tydelig at trekkspillklubben fra Lindesnes ikke hadde tenkt å gi seg. De protesterte på avslagene, og fikk relativt stor oppmerksomhet rundt sine pressestunt .

Dokufilm as har fulgt trekkspillklubben i perioden fra før de første pressestuntene i Bjørvika i 2008, og frem til i dag. Dette er nå blitt til en 76 minutter lang feelgood dokumentarfilm, forteller Frode Vestad, mannen bak Dokufilm AS. Han har hatt foto/regi på filmen.
Filmen er et portrett av en hel klubb. Men fokuserer spesielt på historiene til fem – seks karakterer i klubben. De forteller om hvor mye musikken betyr for dem. ”Jeg ville ikke vært foruten musikken for alt i verden” sier musikals leder Arne Vigeland. Eller som Harry ifra Finnøy formulerer det: ”Jeg har ikke ord for hvor mye den betyr for meg.”

De dyrker popmusikken ifra sin ungdom på 50 – 60 tallet. Der ligger deres musikalske identitet. Trekkspillmusikken er viktig for de vel 50 medlemmene i klubben. De er en blanding mellom solide spellemenn og helt vanlige trekkspillentusiaster.

”Det er enkelt”, sier Rolf A. Eikaas. Vi følger vår musikalske leder, og så begynner vi på likt og slutter på likt. Og så holder vi oss til akkorden, akkurat som i jazzmusikken. ”Det er ingen som daue fordi om en spille feil,” sier han.

Filmen ble vist med stor suksess under den norske filmfestivalen i Haugesund i august. Det var latter og gråt. Stående trampeklapp etter filmen.
Her kan du se en smakebit av filmen.

http://www.filmweb.no/kristiansandkino/incoming/article1068876.ece

av Cheryl Macdonald, publisert 23. oktober 2012 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer