-Museene har høy troverdighet blant folk. Det vi formidler blir oppfattet som sannheten, ”den riktige historien”. Men sannheten har mange ansikter. Den tilsynelatende mest nøytrale museumstekst er et resultat av museets utvelgelse og vinkling, skriver formidlingsansvarlig Gunhild Aaby ved Vest-Agder-museet Kristiansand om bakgrunnen for den lille utstillinga ”Hele sannheten!?” som vises ved museet i desember. I et rom i rommet – et lysende telt – vil publikum kunne oppleve at museet møter seg selv i døra, med en 100 år gammel drapshistorie som bakteppe. Utgangpunktet er en medtatt demonstrasjonsfane, som for noen år siden ble funnet på mørkeloftet til tidligere Dagbladet Sørlandet. Fanen ble laget av Kristiansands socialdemokratiske ungdomslag til 1. mai-demonstrasjonen i 1914. Motivet er dramatisk, og avsenderens aggresjon tydelig: En mann skyter en annen – Hvor findes retfærdigheten i Norge?

Museet stiller ut en kopi av fanen, daterer den og sier noe om tilstanden. Vi forteller også historien om streiken, streikebryterne, drapet og reaksjonene - på stødig museumsvis. Og slik er sannheten forseglet…

...Men hva kunne skjedd om fortidas mennesker leste museets framstilling av en historie de selv var en viktig del av; en historie de ville hevde eiendomsretten til?

Vi ønsker dere velkommen inn i teltet, sier Gunhild Aaby. Utstillingen står på Vest-Agder-museet Kristiansand på Kongsgård ut året. Deretter vil den besøke andre av Vest-Agder-museets avdelinger.

”Hele sannheten!?” er en del av prosjektet Bruddstykker, et samarbeid mellom seks museer og Norsk kulturråd.

av Torkelsen, Jan H., publisert 11. desember 2012 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Mye Gøy I Høstferien
  av jto, 12.09.19

  Søndagsåpne museer og høstaktiviteter

  Les mer
 • Kulturbygg I Songdalen Fasade
  av jto, 19.06.19

  15 millioner kroner i fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer
 • Fra Fyr Til Fyr
  av jto, 12.06.19

  Mange opplevelsesmuligheter på Lista søndag 16. juni

  Les mer