Komiteen for Stemmerettsjubileet 2013 i Vest-Agder har satt seg høye mål. Et av disse er at Vest-Agder skal være det fylket i landet som oppnår høyest valgdeltagelse ved Stortingsvalget 9. september. Ved Stortingsvalget i 2009 var det Akershus som ledet med 80,4 prosent valgdeltagelse. Vest-Agder hadde 76,1 prosent. Komiteen vil utfordre politiske partier, politikere, kommune- og fylkeskommuneadministrasjoner og alle stemmeberettigede til å jobbe aktivt for å inspirere og bruke stemmeretten, sier fylkesleder Ragna Marie Henden.

- I Norge er vi så heldig å leve i et fritt og demokratisk land hvor vi kan velge mellom flere partier å stemme på. Vi kan stemme fritt uten tvang og fusk, og alle norske statsborgere kan stemme ved Stortingsvalget uavhengig av kjønn. Dette skal vi feire ved å bruke vår stemmerett ved Stortingsvalget 9. september, fastslår Henden.

Vest-Agder har en spesiell posisjon med hensyn til stemmerett for kvinner. 11. juni 2013 er det 100 år siden fire stortingsmenn fra Vest- Agder, Aasulv O. Bryggesaa fra Hægebostad, Nils Andreas Aanensen Djuvik fra Nes i Flekkefjord, Olav Andreas Eftestøl fra Fjotland i Kvinesdal og Tomas Nikolai Torsvik fra Randesund i Kristiansand, la frem det endelige forslaget til vedtak i Stortinget som enstemmig ga lik stemmerett for kvinner og menn. Norge var blant de første land i verden som innførte allmenn stemmerett for kvinner og menn. Med stemmerett for alle kvinner fikk Norge endelig et reelt demokrati, med lik stemmerett uavhengig av kjønn.

Stemmerettsjubileet Banner

av Torkelsen, Jan H., publisert 20. januar 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • HU Utdanning Og Kompetanse 2019
  av jto, 12.11.19

  Forberedelsen til fire år med politisk virksomhet i gang

  Les mer
 • Bli Med På UFT
  av jto, 08.11.19

  Er du mellom 15-19 år? Bli med Ungdommens fylkesting

  Les mer
 • FT-web -22.10.19
  av jto, 16.10.19

  Følg fylkestingets møte 22. oktober direkte på web-TV

  Les mer