Regjeringen vil gi yrkesfagelevene rett til påbyggingsår for å få studiekompetanse etter fagbrev. -Dette vil gi flere motiverte lærlinger i bedriftene, mener utdanningsrådgiver Fred Skagestad i NHO Agder, som også er leder av yrkesopplæringsnemnda i Vest-Agder fylkeskommune. -Dette har NHO Agder ivret for i en årrekke, både regionalt og sentralt, sier Skagestad og mener at dette gir en ekstra motor for rekrutteringen til yrkesfagene.

Rett til påbygg etter fagbrev kommer nå i tillegg til muligheter for videreutdanning med fagskole, mesterbrev og høyere utdanning, som Y-veien i ingeniørfag ved Universitetet i Agder. - Mange bedrifter foretrekker ledere, ingeniører og andre medarbeidere, som har startet sin karriere som lærling, fremholder Skagestad.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen kom med nyheten på NHOs konferanse Yrkesfag 2013. - Vi vil gi elevene trygghet til å fullføre fag- og yrkesopplæringen, uten at det stenger videre utdanningsmuligheter. På den måten håper vi at flere vil velge yrkesfag og at flere fullfører, sier kunnskapsministeren.

I dag har elevene normalt brukt opp retten til videregående opplæring dersom de har fullført et fagbrev. Derfor velger mange elever å skifte over på påbyggingsåret etter bare to år på yrkesfag, for å oppnå studiekompetanse før de har brukt opp retten til videregående opplæring.

- Påbyggingsåret er et ekstremt krevende år, der elevene skal ta igjen all teorien de mangler etter de to årene på yrkesfag. Om lag halvparten av elevene som velger påbygg stryker og står dermed igjen med verken fagbrev eller studiekompetanse. Nå gir vi dem muligheten til å fullføre et fagbrev først og så vurdere om de ønsker å bygge ut til studiekompetanse etterpå, sier Halvorsen.

Kunnskapsminister Kristin HalvorsenDet har vært en jevn økning i søkere til påbyggingsåret siden ordningen ble innført i 1996. Det første året søkte 1700 elever, mens antallet dette skoleåret var kommet opp i 12 456. Samtidig har andelen som består påbyggingsåret gått ned.

- Forskning viser at de fleste elevene som velger påbyggingsåret allerede fra første klasse har ønsket å oppnå studiekompetanse, og at det ikke er et omvalg eller en nødløsning fordi de ikke får læreplass. Nå gjør vi det lettere å oppnå både fagbrev og studiekompetanse, sier Halvorsen.

Tiltaket er en del av stortingsmeldingen om grunnopplæringen som kommer i vår. I stortingsmeldingen vil kvalitet i yrkesopplæringen og innsatsen mot frafall bli viktige temaer.

av Torkelsen, Jan H., publisert 18. februar 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Bonga -prosjekt
  av jto, 18.11.19

  Tangen videregående skole engasjert i Tanzania-prosjekt

  Les mer
 • Søgne Videregående Skole
  av jto, 15.11.19

  Søgne videregående skole inviterer til informasjonsmøte 20. november

  Les mer
 • Ungt Entreprenørskap Logo
  av jto, 06.11.19

  Ny langsiktig avtale mellom fylkeskommunen og Ungt entreprenørskap Agder

  Les mer