Mandag presenterte forsker Ann Christin E. Nilsen fra Agderforskning en ny undersøkelse om barns levekår og hverdagsliv i Agder for politisk samordningsgruppe for Regionplan Agder 2020. Undersøkelsen omfatter 1360 barn i femte klasse, det vil si tiåringer, fra til sammen 54 skoler i tolv forskjellige kommuner i Agder. Også 824 foresatte har svart. Et av hovedfunnene i Nilsens oppsummering er at det finnes en viss kjønnsulikhet knyttet til "skoleiver" – likevel setter både gutter og jenter utdanning høyest.

Når det gjelder å orientere seg mot fremtiden fremgår det av undersøkelsen at det som opptar de fleste er å skaffe seg en god utdannelse. Dernest er tiåringene opptatt av at de må få en snill kone eller mann. Flere av jentene enn guttene peker på det som viktig. Flere jenter enn gutter er også opptatt av få barn. . Flere av jentene enn guttene fremhever også som viktig det å bli lykkelig. Guttene har på den andre siden en mer materialistisk orientering. Langt flere av dem er opptatt av å få fint hus, tjene penger og bli berømt.

Undersøkelsen indikerer også at utdanningsmotivasjon går i arv. Barn av foreldre med høyere utdanning er gjerne mer opptatt av å få seg utdanning enn barn med foreldre med mindre utdanning. Også graden av familiens inntekt spiller en tilsvarende rolle.

Les Ann Kristin E. Nilsens presentasjon av undersøkelsen her.

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 20. mars 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • Klimasterik Logo
  av jto, 23.04.19

  Interpellasjon om klimastreik og fravær

  Les mer
 • Harald -Fauskanger -Andersen
  av jto, 23.04.19

  Interpellasjon om Jernbaneforums Sørs fremtidige prioritereringer

  Les mer
 • Janne -Karin -Nesheim
  av jto, 16.04.19

  Fylkestingsrepresentant Janne Karin Nesheim fra Arbeiderpartiet har søkt om fritak

  Les mer

Siste fra Utdanning

 • Skolemotiv
  av jto, 12.03.19

  Fylkesutvalget anbefaler støtte til prosjekt for frilufts-skolefritidsordning i Hægebostad

  Les mer
 • Eilert Sundt Vgs Skisseprosjekt Rambøll
  av jto, 13.02.19

  Grønt lys for skolebyggprosjekt i Farsund

  Les mer
 • Vennesla Vgs Miljøsertifisert
  av Vennesla kommune/Odd Inge Uleberg, 06.02.19

  Gratulerer til Vennesla videregående skole med miljøsertifikat

  Les mer