I flere år har det vært arbeidet med et prosjekt for å etablere en laksetrapp i Kvåsfossen. Hensikten med trappen er å tilrettelegge for at laksen kan forsere den i dag naturlige barrieren ved fossen for videre vandring opp i elva Lygna. I området ved fossen er det lagt opp til at publikum i et besøkssenter ved fossen skal kunne se inn i laksetrappen og se laksene bevege seg oppover. Prosjektet, som er et samarbeidsprosjekt mellom Lyngdal og Hægebostad kommune, er nå startet opp. Fylkeskommunen har vært involvert både faglig og økonomisk i blant annet planleggingen og i en arkitektkonkurranse.

Ånen WerdalLaksetrappen i Kvåsfossen skal bli Norges lengste laksetrapp. Den bygges i en 220 meter lang tunnel hvor publikum kan se laksen gjennom en glassvegg.

Fylkestingsrepresentant og ordfører i Hægebostad, Ånen Werdal, sier til NRK-Sørlandet at han håper det blir en turistmagnet.  -Det blir et besøkssenter, så sånn sett vil det også være en turistattraksjon. I besøksrommet kan det bli plass til 20–30 mennesker. Dette er beregnet på turistnæringen og, ikke minst, elever i skolen. Dette kan bli ganske spektakulært. Å se laks og ørret hoppe seg oppover trappa gjennom et vindu vil bli populært, tror Werdal.

av Torkelsen, Jan H., publisert 14. juni 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Plan og miljø

 • Havkraft
  av jto, 05.11.19

  Positiv høringsuttalelse om åpning for fornybar energi til havs

  Les mer
 • Vennesla Attraksjonsutvikling Illustrasjon
  av jto, 10.10.19

  Støtte til attraksjonsutviklings-prosjekt i Vennesla

  Les mer
 • Norges Lover Stilistisk Forsidebilde
  av jto, 27.09.19

  Positiv høringsuttalelse til at antall rovviltnemder blir justert

  Les mer