I flere år har det vært arbeidet med et prosjekt for å etablere en laksetrapp i Kvåsfossen. Hensikten med trappen er å tilrettelegge for at laksen kan forsere den i dag naturlige barrieren ved fossen for videre vandring opp i elva Lygna. I området ved fossen er det lagt opp til at publikum i et besøkssenter ved fossen skal kunne se inn i laksetrappen og se laksene bevege seg oppover. Prosjektet, som er et samarbeidsprosjekt mellom Lyngdal og Hægebostad kommune, er nå startet opp. Fylkeskommunen har vært involvert både faglig og økonomisk i blant annet planleggingen og i en arkitektkonkurranse.

Ånen WerdalLaksetrappen i Kvåsfossen skal bli Norges lengste laksetrapp. Den bygges i en 220 meter lang tunnel hvor publikum kan se laksen gjennom en glassvegg.

Fylkestingsrepresentant og ordfører i Hægebostad, Ånen Werdal, sier til NRK-Sørlandet at han håper det blir en turistmagnet.  -Det blir et besøkssenter, så sånn sett vil det også være en turistattraksjon. I besøksrommet kan det bli plass til 20–30 mennesker. Dette er beregnet på turistnæringen og, ikke minst, elever i skolen. Dette kan bli ganske spektakulært. Å se laks og ørret hoppe seg oppover trappa gjennom et vindu vil bli populært, tror Werdal.

av Torkelsen, Jan H., publisert 14. juni 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Plan og miljø

 • Skibmannsheia
  av jto, 04.09.19

  Bidrar til å utvikle Skibmannsheia i Lindesnes til regionalt turmål

  Les mer
 • Forsideutsnitt Kommuneplan Lindesnes
  av jto, 30.08.19

  Positiv anbefaling av forslag til kommuneplanens samfunnsdel for nye Lindesnes

  Les mer
 • Lindesnes Kommune Arealdel
  av jto, 17.06.19

  Anbefaler Lindesnes kommune å stille arbeidet med kommuneplanens arealdel i bero

  Les mer