En ny rapport fra forsknings- og utviklingsprosjektet til New Media Consortium (NMC) beskriver ny teknologi som vil ha stor innvirkning på utdanningen i årene som kommer. NCM er et ideelt samarbeid mellom universitets- og forskermiljøer over hele verden, inkludert IKT-senteret under Kunnskapsdepartementet. Rapporten konkluderer med at det blir ut med papir, inn med nettbrett til elevene og arbeid i digitale skyer. Ny teknologi vil endre skolehverdagen både for elever og lærere – i svært nær framtid.

Såkalt snudd undervisning er allerede i bruk. Det er en pedagogisk metode der elevene ser små videosnutter i forkant av undervisningen. Tar de det lett, kan de gå rett på oppgaver, trenger de mer tid kan de se videoen om igjen. Når de møter til timen, kan læreren veilede elevene på deres individuelle nivå. Metoden sparer læreren for tradisjonell forklaring til klassen, tegning og notering på tavla, som typisk tar 30-50 prosent av timen.

Noe annet som allerede brukes mye, er Bring your own Device (BYOD), der elevene tar med seg og bruker egne nettbrett og smarttelefoner på skolen. Fordelen er at de kan samarbeide fleksibelt gjennom digitale skyer, der også læreren har mulighet for å gå inn og følge elevenes arbeid og veilede underveis.

Ved flere skoler er noen av nyvinningene allerede testet ut. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen synes framtidsutsiktene er veldig spennende, men understreker at det fremdeles er læreren som er viktigst for elevenes læring, skriver Kommunal Rapport.

av Torkelsen, Jan H., publisert 20. november 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Søgne Videregående Skole
  av jto, 15.11.19

  Søgne videregående skole inviterer til informasjonsmøte 20. november

  Les mer
 • Ungt Entreprenørskap Logo
  av jto, 06.11.19

  Ny langsiktig avtale mellom fylkeskommunen og Ungt entreprenørskap Agder

  Les mer
 • Lyngdal Vgs Åpningsarrangement 2019
  av jto, 29.10.19

  Flott opprustet skolebygg åpnet i Lyngdal

  Les mer