E-lån Agder - www.bibliotek24.no

Fredag 1. november åpner bibliotekene i Agder opp for gratis e-bokutlån til alle bibliotekbrukere i de to Agder-fylkene.

Vi gleder oss over at vi nå kan gi publikum dette tilbudet.

Bibliotekenes utfordring

Det vil være en stor utfordring for bibliotekene i årene som kommer å kunne gi brukerne sine tilgang til digitale ressurser. Etterhvert som stadig mer informasjon og flere kulturuttrykk flyttes over på digitale plattformer, blir det viktig for bibliotekene å tilby digitale tjenester hvis de skal beholde sin relevans for samfunnet.

Samtidig er det svært kostnadskrevende å kjøpe digital tilgang. Utlån av e-bøker er en tjeneste som er kostbar å sette i verk for det enkelte bibliotek, og etter vår vurdering er det ikke mer enn et par bibliotek i hvert av Agder-fylkene som kunne ha prioritert utlån av e-bøker nå, hvis det ikke hadde vært for den felles satsingen E-lån Agder. 

Dette nye e-biblioteket kan realiseres fordi bibliotekene i de to fylkene samarbeider tett, og de to fylkeskommunene har påtatt seg en aktiv rolle både praktisk og økonomisk.

E-lån Agder

Du finner E-lån Agder på www.bibliotek24.no. Stikk innom og lån en e-bok!

Bibliotekene i Agder er blant de første i landet som kan tilby utlån av norske e-bøker. Vårt samarbeid på dette feltet er det eneste på landsbasis som omfatter både folkebibliotek, skolebibliotek og universitetsbibliotek. 

Det vil ta tid å bygge opp en omfangsrik digital samling. Ved at alle bibliotekene går sammen om innkjøp, vil utvalget vokse raskere enn om det enkelte bibliotek skal ha sin egen samling. 

Utviklingen har vært stor de siste årene, og digitale tjenester, som utlån av e-bøker, vil løsrive bibliotektjenestene fra bibliotekets åpningstider og gjøre dem mer tilgjengelige. Biblioteket er bare et tastetrykk unna, hele døgnet.

Det er Vest-Agder fylkesbibliotek, Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, Universitetsbiblioteket i Agder, samtlige folkebibliotek og skolebibliotekene i videregående skoler i hele Agder som står bak satsingen E-lån Agder. I tillegg til denne tjenesten som lanseres 1. november, tilbyr bibliotekene allerede Norges største avisarkiv, Atekst, til sine brukere. Ulike bibliotek tilbyr også forskjellige digitale tjenester med utgangspunkt i lokale satsinger.

E-bøker i Norge

Norske e-bøker har vært tilgjengelige i markedet en stund, selv om de engelskspråklige markedene ligger langt foran. Forlagene i Norge har vært tilbakeholdne med å tillate bibliotek å låne ut e-bøker, men har nå åpnet opp for dette. Vi tror at utlån vil bidra til å bygge opp et marked for norske e-bøker, ettersom vi vet at mange av dem som leser og låner mest i bibliotekene også kjøper mye litteratur.

av kas, publisert 1. november 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Fylkesbiblioteket

 • Bokbussen Ved Spangereid Skole
  av jto, 11.06.19

  Mange klemmer til sjåføren på bokbussen under nostalgisk turnè

  Les mer
 • Bokbussgul
  av nist16, 13.05.19

  Bokåret 2019 - Turnéplan

  Les mer

Siste fra Kultur

 • Mye Gøy I Høstferien
  av jto, 12.09.19

  Søndagsåpne museer og høstaktiviteter

  Les mer
 • Kulturbygg I Songdalen Fasade
  av jto, 19.06.19

  15 millioner kroner i fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer
 • Fra Fyr Til Fyr
  av jto, 12.06.19

  Mange opplevelsesmuligheter på Lista søndag 16. juni

  Les mer