Det handler om «Smakebiter fra kystens spiskammer». Kysten er vårt fundament, og folk på kysten har alltid livnært seg av både vilt og tamt - og hentet ressurser fra både hav og land. Det er dette arrangøren ønsker å fokusere på kommende søndag. Foajeen i Fjellhallen fylles av lokalmatprodusenter som viser fram, forteller, deler smaksprøver og selger sine produkter denne dagen. Fra fisk og skalldyr, kjøtt, urter, rotfrukter og grønnsaker, frukt og bær, honning og salt – ja her blir utvalget innholdsrikt og spennende!

I salen holdes det tre korte foredrag/kåserier hver hele time fra klokken 13.00

Doktorgradsstudent fra Hotell- og Restauranthøyskolen i Ørebro Asgeir Nicolai Nilsen stiller spørsmålet «Hva er smak?»  Han tar oss med på smakstesting av bant annet. umami.  Nilsen studerer sensorikk og smaksuniverset mellom mat og vin.

Direktør ved fyrmuseet og forfatter Jo van der Eynden skal holde et kåseri med tittelen «Smak av fjerne farvann» - hvor historien om fra hvor og hvordan vår landsdel og resten av landet fikk kjennskap til anvendelse av blant annet  pepper.

Det er historiens linje som binder sammen før og nå - som lager forståelse og sammenheng av hva som fører sammen det lokale og det globale til det glokale!

Filmskaper Jan Robert Jore har nylig laget ferdig en liten film «Smaken av sydspissen»hvor Lindesnes fyr sammen med fiskemottaket på Båly, matbedriften Jentan på Båly og Lindesnes Brygghus danner en smakfull helhet. Denne filmen blir introdusert ved en samtale mellom August Fjeldskår, Lene Fjeldskår og Siri Mathisen. I løpet av 30 minutter vil det i tillegg bli vist film om «Fyrhagen under vann» og om fiskeriene på sydspissen.

Alt dette foregår inne i Fjellhallen. I tillegg foregår det morsomme ting utendørs!

Fyret har anskaffet seg en vedfyrt mobil bakerovn som denne dagen blir stående på plassen utenfor Tusenårsstedet. Det blir fyr i ovnen og bakst av fyrbrød og innbakte pølser.

På brygga vil både Kystlaget og Dykkerklubben bli å finne. Dykkerklubben har med sitt akvarium som de fyller med morsomme skapninger som de henter opp fra dypet.Lindesnes kystlag har med sin vedfyrte krabbegryte og serverer smaksprøver rett fra gryta!

Lindesnes Havhotell stiller med Johan Remen Evensen som inviterer til aktiviteter på området. Kjøkkensjefen på hotellet blir også å treffe utendørs!

Det er altså mye å oppleve for både liten og stor.

Daglig leder Anne Solvang Salvesen tar med seg de som har lyst til den lille potetåkeren og tar opp de resterende potetene fra årets sesong  - som klargjøres og settes i bakerovnen før de blir til smaksprøver. Da blir det mulig å få testet ut om det er som fyrvokteren sier – «Potetene som vokser her er ferdig saltet når de kommer opp av jorda…»

Altså en dag for SMAK OG SANS på fyret!

av Torkelsen, Jan H., publisert 1. november 2013 | Skriv ut siden