ARBEIDSSTIPEND FOR 2014 (á kr. 100 000):
Ann Cathrin November Høibo, billedkunster
Terje Moen, billedkunstner

KUNSTNERSTIPEND 2013 (á kr. 40 000):
Bjørn Arild Ersland, forfatter
Even Hafnor, filmregissør
Jeannie Ozon Høydal, billedkunstner
Egil Kapstad, musiker

UTVEKSLINGSSTIPEND 2013 (kr. 50 000):
Jonas Ib Hellvik Jensen, billedkunstner

IDRETTSSTIPEND 2013 (kr. 40 000):
Thelma Baatz Strandberg, stuper

 

ARBEIDSSTIPEND FOR 2014 BLE TILDELT FØLGENDE PERSONER: 

Ann Cathrin November Høibo, billedkunster

ACNH Copy

Ann Cathrin November Høibo (f. 1979) ble uteksaminert fra Kunstakademiet i Oslo og Frankfurt i 2011. Hennes første separatutstilling ble vist på Galleri Standard (Oslo)i 2012. Den ble etterfulgt av en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter og ett årsopphold i New York gjennom OCA. Høibo arbeider i spenningsfeltet mellom kunsthåndverk og billedkunst. Hennes installasjoner og skulpturer er eksperimentelle og relatert til tekstilkunsten.

Høibo vil bygge opp et atelier hvor hun kan jobbe med produksjon av større skulpturer, installasjoner, malerier og billedvev. Samspillet mellom håndverk og masseproduserte gjenstander er påfallende. Arbeidenes tekstile og sanselige overflater uttrykker følsomhet og poesi. På denne måten skaper hun situasjoner som kommuniserer på flere nivåer. Stipendet vil kunne gi henne muligheter for nettverksutbygging i samtidkunstfeltet samt videreutvikling av nye arbeider og kunstprosjekter.

Foto: Christian Belgaux  

 

Terje Moen, billedkunstner

The Moen

Terje Moen (f.1967) fra Kristiansand er en selvlært kunstner med kunstnernavnet TheMoen. Gjennom sitt arbeid de siste årene har han utmerket seg innenfor det visuelle kunstfeltet. TheMoen har tidligere stilt ut på Tegnebiennalen, Tegneforbundet i 2008, i Kristiansand Kunsthall i 2011 og året etter i Bomuldsfabriken. Han fikk nasjonal oppmerksomhet ved utstillingen på Oslo Sentralstasjon arrangert av Rom for Kunst i februar 2013. 

TheMoen er en aktiv kunstner med stor egenart og et spennende visuelt formspråk. Stipendbeløpet skal brukes til materialutgifter, leie av atelier samt frikjøp av tid til kunstnerisk virksomhet. Det kunstneriske uttrykket er stilrent, men åpner opp forvisuelle utfordringer der presentasjonsformen er leken, humoristisk og fabulerende. I TheMoens kunstneriske praksis blir livet en illusjon hvor en mørkere, mer uhyggelig verden trer frem. Tusjtegningene og maleriene er utført med en sikker estetisk sans, men har samtidig et kritisk potensial og et rikt fortolkningsgrunnlag. Arbeidene holder et høyt nivå både kunstnerisk og teknisk. Arbeidsstipendet er i sammenheng med kunstnerisk fordypning og utvikling av nye bilder til fremtidige kunstutstillinger.

 

KUNSTNERSTIPEND 2013 BLE TILDELT FØLGENDE PERSONER:

Bjørn Arild Ersland, forfatter

Bjornarildersland

Bjørn Arild Ersland (f. 1965) debuterte som forfatter i 1999. Han har utgitt over 30 bøker, deriblant skjønnlitterære billedbøker og illustrerte fagbøker for barn. Forfatterskapet har vakt stor oppmerksomhet med en rekke nomineringer til Sørlandets litteraturpris og Brageprisen i klassen for barne- og ungdomslitteratur. Ersland bor og arbeider i Stavanger, men er født og oppvokst i Mandal. Stipendet skal brukes til å muliggjøre en fagbok om maleren Amaldus Nielsen i samarbeid med Mandal kunstforening og den danske illustratøren Lilian Brøgger. Målgruppen er barn i alderen 9 -13 år. Prosjektet er i forbindelse med Mandal kommunes samling av Amaldus Nielsens malerier. Mandal kunstforening vil løfte Amaldus Nielsen slik at også barn blir bedre kjent og fatter interesse for kunstnerens liv og virke.

 

Egil Kapstad, musiker

Egil Kapstad

Egil Kapstad (f. 1940) er en norsk jazzpianist, komponist og arrangør. I over 40 år, som profesjonell musiker, har han markert seg som en av Norges fremste jazzpianister gjennom tidene. Kapstad har mottatt flere priser og utmerkelser, og gjort en imponerende innsats av vesentlig betydning for den faglige utviklingen av jazzmusikken i landsdelen. Han har medvirket i over 60 plateinnspillinger som pianist, og står bak musikken til over 50 teaterforestillinger, film og fjernsynsdrama. Egil Kapstad vil anvende stipendet til å ferdigstille en ny og større komposisjon for symfoniorkester med folkemusikeren Annbjørg Lien. Inspirasjonskildene er kystkulturen, belyst gjennom fyrene. Som nestor i musikkbransjen utgjør Kapstad et viktig bidrag til kulturlivet i regionen.

 

Even Hafnor, filmregissør

Even Hafnor Bilde

Even Hafnor (f. 1985) er utdannet innen film ved SAE Institute (School of Audio Engineering) i Byron Bay i Australia i 2011. Hafnor er en ambisiøs og allsidig filmregissør som også arbeider som manusforfatter og musiker. Stipendet skal brukes på to ulike prosjekter. Spillefilmen "Livet er en fest" og "This is what I found when I was pretending to look for firewood". Sistnevnte er et kunstprosjekt (utstilling og lyttebokser) knyttet til debutplaten til det alternative bandet "moonpalace". Even Hafnor fremstår som en svært lovende aktør i filmmiljøet på Sørlandet. Han aktualiserer og belyser viktige sosiale problemstillinger i vår tid. Spillefilmen "Livet er en fest" er en kritikk av det moderne forbrukersamfunnet. Den tar også et oppgjør med det norske skolevesenet. I år har Hafnor gjort seg bemerket ved å vinne prisen for beste kortfilm med filmen "Money back, please" ved Bergen internasjonalefilmfestival.

 

Jeannie Ozon Høydal, billedkunstner

Jeannie Ozon Høydal

Jeannie Ozon Høydal (f. 1960) er utdannet ved Nova Scotia College of Art and Design i Canada i 1989. Hun er født i Halifax, Canada, men bor og arbeider fast i Kristiansand. Stipendet skal brukes til å realisere portrettprosjektet "Artists only". Prosjektet ble påbegynt i 2002. Det handler om portretter av utøvende kunstnere på Agder. Høydal ønsker å synliggjøre en yrkesgruppe som selv har viet sitt liv til å portrettere den tiden og det samfunnet vi lever i. Hun har utviklet et spennende og særegent visuelt utrykk. Maleriene befinner seg i en solid, malerisk tradisjon som tar utgangspunkt i både popkunsten fra 1960-tallet og den ekspressive billedkunsten. Arbeidene har en utforskende karakter som viser at hun mestrer balansen mellom sterke farger, flathet og dybde. Hennes kunstnerskap vitner om et sterkt mellommenneskelig engasjement, kompleksitet og estetisk refleksjon på et høyt kunstnerisk nivå.

 

UTVEKSLINGSSTIPEND 2013 BLE TILDELT:

Jonas Ib Hellvik Jensen, billedkunstner

 Jonas Ib H Jensen.jpg

Jonas Ib Hellvik Jensen (f.1979) avsluttet sin master ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2011. Jensen arbeider med fotografi, grafikk, skulpturelle arbeider og installasjoner. Han inngår i mange nyskapende og tverrfaglig samarbeid med kunstnergruppen KATLA. Jensen er kjent for sine installasjoner der han bruker mekaniske og elektroniske apparater for å sette utstillingselementene i bevegelse. Han utforsker hvordan virkeligheten konstrueres ved hjelp av konseptuelle strategier. Arbeidene viser at han besitter høy teknisk og faglig kompetanse. 

Jensen er invitert til å delta på flere kunstutstillinger i Reggio Emilia i Nord Italia, februar 2014. Stipendet skal brukes til å delfinansiere reise og opphold i forbindelse med gruppeutstillingen "Cold Current". Videre skal stipendet anvendes til et studieopphold ved Sculpture Space i Utica i New York (april-mai 2014). Etter dette oppholdet vil han delta på to verksteder arrangert av Alternative Photography og New York Art Foundry Inc.(juni 2014). Verkstedene handler henholdsvis om en fordypning i fotografisk håndkoloreringsteknikk og jernstøping. Formålet med utstillingene i Italia og residensoppholdet i USA er å kunne utvikle verdifull kompetanse og muligheter for internasjonalt samarbeid ved å oppsøke et profesjonelt kunstfaglig nettverk.

 

 

IDRETTSSTIPEND 2013 BLI TILDELT:

Thelma Baatz Strandberg, stuper 

Thelma Baatz Strandberg

Den talentfulle 17-åringen er på landslaget for både junior og senior, og har utmerket seg både i nasjonale og internasjonale konkurranser. Blant annet tok hun hele sju medaljer under NM i Aquarama tidligere i år. Til neste år er ambisjonen å komme til finalen i junior-VM.  

Thelma Baatz Strandberg er på landslaget i senior og junior, og stuper på svikt og tårn. Hun kvalifiserte seg til jr. EM i 2013 og fikk finaleplass. I internasjonale stevner har hun gjort det godt. 1. og 2. plass i Swiss Open, 3. og 5. plass i Eidhoven Diving Cup og en 1. plass og to 2. plasser i Polske åpne mesterskap. Baatz Strandberg anses som en svært god utøver på nasjonalt nivå og den beste kvinnelige stuperen i Kristiansand. Til neste år er hun invitert til treningsleir i Australia med noen av de beste stuperne i Europa og verden. Hennes mål er å komme til finalen i jr.VM neste år, delta i senior EM 2015 og komme til finalen i senior EM 2016.

Første helgen etter at hun fikk vite om at hun var tildelt idrettsstipendet deltok Baatz Strandberg i Nordisk mesterskap i Aquarama. Der tok hun sin første individuelle nordiske gullmedalje på hjemmebane.17-åringen, som stuper for Kristiansand Stupeklubb, var på forhånd en av utfordrerne til gullet i tårn, og innfridde i Aquarama. Med poengsummen 308,50 vant hun i suveren stil sin første nordiske tittel. Til sammen tok Baatz Strandberg fire medaljer den helgen.

 

av Ikdal, Irene, publisert 11. desember 2013 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer