Bakgården i Skippergata 43, før og etter restaurering.

Skippergata 43 var eidsvollsmann Peder Johnsens bolig i 1814. Stedet er valgt som Riksantikvarens fredningsprosjekt i Grunnlovsjubileet i Vest-Agder. Dette markeres med historisk feiring i Skippergada 43 fredag 1.august.

Skippergata 43 er et  godt bevart eksempel på bygård i Kvadraturen fra 1800-tallet. Det er gjort få endringer i bygningene og gårdsmiljøet på eiendommen siden ombyggingen i 1827. I samarbeid med Vest-Agder fylkeskommune og Riksantikvaren er bygningene restaurert.

Fredag 1. august kl 12.00 markeres fredningen med stort arrangement. Det blir overrekkelse av fredningsdokument, taler av Riksantikvar Jørn Holme og Klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar og Helge Paulsen vil fortelle om bygget, restaureringen og Peder Johnsen.  Det blir overrekkelse av eidsvollsfullmakter ved ordfører Arvid Grundekjøn og avduking av historisk skilt fra Christiansand Byselskap. I gata serveres det jubileumskake til 200 stykk. Arrangementet avsluttes med en sprudlende konsert av rappegruppa Sarah & Arash.

Inne i bakgårdsbygningen åpner en utstilling om Peder Johnsen og hans tilknytning til Skippergada 43, samt litt om restaureringen av bygningen.

av Willumsen, Yvonne Fernmar, publisert 31. juli 2014 | Skriv ut siden