Bård Johannessen driver rørleggerfirmaet Arnfinn Johannessen VVS sammen med sin far. De har nettopp tatt inn sin første lærling i firmaet. For dem var det helt vesentlig og selv kunne velge sin neste medarbeider.

Firmaet Arnfinn Johannessen VVS er et lite rørleggerfirma som far og sønn har drevet sammen de siste åtte årene. De har flere ganger tenkt på å ta inn lærlinger, men har utsatt prosessen da de ikke ønsket å få inn hvem som helst.

– Vi driver et lite firma som reiser rundt til folks private hus, og er helt avhengig av å ha en snill og høflig person som er til å stole på og kan møte kundene våre på en god måte, forteller Johannessen.

Han og faren fikk besøk på kontoret av en representant for Rørleggerfagets Opplæringskontor, som lurte på om de kunne tenke seg å ta inn en lærling. Representanten for opplæringskontoret var tidligere kollega av faren, og visste hvilke kvaliteter far og sønn så etter dersom en lærling skulle være aktuelt.

Perfekt match
Espen Aukland (18), var utplassert hos flere rørleggerbedrifter, men fikk ikke læreplass da ingen av firmaene skulle ha lærlinger for kommende år.

– Jeg hadde vel egentlig gitt opp å få lærlingplass og planla å begynne på påbygg, men så kom telefonen fra opplæringskontoret om at de hadde funnet en bedrift til meg som kanskje ville ha lærling. Så jeg ble veldig glad da, sier Espen og smiler.

Han fikk en utplasseringsplass hos Bård og faren i Arnfinn Johannessen VVS, og fikk beskjed fra opplæringskontoret at han måtte passe på å vise seg litt fram og være litt frampå i løpet av de to ukene han skulle være utplassert. Allerede første uken i utplassering fikk Espen beskjeden fra Johannessen at han hadde sikret seg læreplassen.

Godt apparat rundt lærlingordningen
Johannessen forteller at det å ta i mot elever som skal ut i utplassering er gull verdt.

 – Du kan få treffe folka og ha de med rundt litt for å se om de fungerer. Man merker fort dersom det er noen du ønsker å ha i bedriften din eller ikke.

Han sier at en god lærling er lærevillig og interessert i faget. For Bård og faren har det ikke vært tema å finne noen ferdig utdannede rørleggere for å ansette i bedriften.

- Med lærlingordningen har man de beste forutsetningene for å forme en medarbeider som passer til din bedrift og er lært opp innenfor måten du jobber på, sier Bård.

Arnfinn Johannessen VVS er tett knyttet opp mot opplæringskontoret som sørger for at lærlingen kommer igjennom det han eller hun skal igjennom læretiden. Opplæringskontoret bidrar med papirarbeidet rundt lærlingeforholdet, eksempelvis arbeidskontrakten. De sørger også for at lærlingen får varierte arbeidsoppgaver gjennom lærlingperioden og fungerer som en kontaktperson for begge parter. Det er en trygghet både for Bård og faren som bedrift og for Espen som er lærling.

Verdiskaping
-
Det fungerer veldig greit å ha lærling i bedriften. Jeg har vært vant til å gå mye alene, men ser at det er veldig greit å være to. Jeg ser jo at når man jobber og planlegger og tenker at dette rekker vi ikke å få ferdig i dag, så er vi ferdig klokka to allikevel, forteller Johannessen.

Videre forteller han at lærlingen kan gjerne en del av arbeidet når de kommer fra skolen, og det andre lærer de fort slik at de kan være med å jobbe. Johannessen understreker at Espen har vært igjennom og lært seg svært mye av det arbeidet han trenger for å kunne fungere som rørlegger.

 

av stg, publisert 19. august 2014 | Skriv ut siden

Mer info om lærlingordningen:

En film om å ha lærlinger

Lærlingløftet

Hvordan bli lærebedrift?

Besøk: Fagopplæringssiden

Ring lærlingtelefonen:

478 98 000

Siste fra Utdanning

 • Førerkort
  av jto, 25.06.19

  Enkelte kjøretimer blir ikke lenger regnet med i fraværsgrensen

  Les mer
 • Gratis Sommerkurs I 2019
  av jto, 05.06.19

  Gratis sommerkurs i matematikk og naturfag 2019

  Les mer
 • Datamus
  av jto, 22.05.19

  Vest-Agder får digital skolehelsetjeneste fra høsten

  Les mer