I Blaarmeersen har de sykkelvelodrom, klatrehall, friidrettshall, og turnhall
Foto: Anders Nygaard
© Anders Nygaard

Foto: Anders Nygaard Anders Nygaard

Den 16.-18. september var til sammen 28 representanter fra administrasjonen i kommunene på Agder, samlet i Belgia i forbindelse med det årlige plan- og spillemiddelseminaret som fylkeskommunene arrangerer sammen. Tilstede på seminaret var også Kulturdepartementet som presenterte økte satser for spillemidler i år. – Dette er spesielt positivt for Vennesla og Kvinesdal som planlegger nye svømmehaller, sier idrettsrådgiver, Anders Nygaard, i Vest-Agder fylkeskommune.

(Bildekarusell nederst i artikkelen. Foto: Anders Nygaard)

Agder og EU med overlappende mål
Det er 10. året på rad at fylkeskommunene på Agder arrangerer felles seminar for kommuneansatte som jobber med idrett i regionen. Årets tur hadde Europas hovedstad, Brüssel, som base, hvor delegasjonen ble presentert for de muligheter som ligger i et tettere samarbeid med kollegaer i andre europeiske land. EU har i stor grad likelydende utfordringer og mål som vi her hjemme i regionen, og det vil derfor være fordelaktig for oss å legge til rette for kunnskapsutveksling. Konkret kan nevnes at EU er opptatt av frafallet i idretten, frivillig idrettsaktivitet, like muligheter for alle og fordelen med idrett og fysisk aktivitet i et helseperspektiv. Dette kan i stor grad knyttes opp mot vår nye regionale plan for idrett, som nettopp belyser denne problemstillingen og har som mål å senke frafallet i idretten.

Mer penger til idrett
Foruten den stedlige påvirkningen av programmet, var også de årlige, faste postene med. Nytt fra Kulturdepartementet og fordelingen av årets spillemidler er blant de områder som blir gjennomgått hvert år. Kulturdepartementet presenterte de nye bestemmelsene for tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet 2014. –De nye bestemmelsene har mye nytt i seg, forteller Anders Nygaard. Blant annet vil kommunene få myndighet til å godkjenne idrettshaller. Godkjenningsmyndigheten har tidligere ligget hos Kulturdepartementet. Nygaard forteller videre om oppjusterte satser på spillemidler i år, blant annet for svømmehaller. Han sier at dette vil slå spesielt bra ut for kommunene Kvinesdal og Vennesla som begge planlegger å bygge hver sin svømme hall på vel 25 meter. Det kan her bli gitt inntil 18 millioner kroner i tilskudd for et innendørs svømmeanlegg med målene 25*15,5 meter som inkluderer garderober og nødvendige tilleggsrom. Dette er en økning på 3 millioner kroner fra i fjor.

Inspirasjon
Det var også avsatt tid til befaring i byen Gent, som ligger en times kjøring nord-vest for hovedstaden. Her fikk seminardeltagerne konkret innblikk i hvordan belgierne har tenkt rundt byggingen av nærmiljøanlegg og ulike andre idrettsanlegg i byen. De ulike løsningene kan fungere som inspirasjon når våre egne idrettskonsulenter og rådgivere rundt om i kommunene fortsetter arbeidet mot felles mål i Regionplan Agder 2020.

Under kan du se bilder fra hele oppholdet i Belgia, herunder besøket i Gent, samt omvisningen på fotballstadion til RSC Anderlechts, Constant Vanden Stock Stadium.

av Richardsen, Wanja, publisert 6. oktober 2014 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Kulturbygg I Songdalen Fasade
  av jto, 19.06.19

  15 millioner kroner i fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer
 • Fra Fyr Til Fyr
  av jto, 12.06.19

  Mange opplevelsesmuligheter på Lista søndag 16. juni

  Les mer
 • Kulturrell Møteplass I Songdalen
  av jto, 05.06.19

  Fylkesutvalget positivt til å gi fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer