Amaldus Nielsen (1838-1932) er kjent for sine mange stemningsmalerier fra Norges sør- og vestkyst. Han var født og oppvokst i Mandal. Sin utdannelse fikk han ved kunstakademiene i København og Düsseldorf. Naturen var viktig for Nielsen og han hadde et ønske om å bli nettopp landskapsmaler. Ved akademiet i Tyskland hadde naturstudiet en sentral plass i undervisningen. Selveste Hans Gude underviste Nielsen i landskapsstudiet. Den virkelighetsnærheten som preger mange av Gudes egne malerier vises tydelig også i Nielsens arbeider. En stor del av Nielsens malerier kan nå ses på nettet.

Motivene til mange av sine malerier fant Nielsen på Sørlandet og Vestlandet. Vår og sommer dro han ofte på studiereiser langs kysten. Nielsen var tidlig ute med å oppsøke motivene ute i naturen og lage studier ute i det fri. Studiene brukte han deretter som utgangspunkt for de større verkene som ble produsert i hans atelier.

Nielsen var store deler av sitt voksne liv bosatt i Oslo, men fortsatte sine studiereiser så lenge helsa tillot det. Han malte helt til sin død i 1932, 94 år gammel. Familien gav blant annet 300 av hans malerier til Oslo kommune. Mandal museum eier også en betydelig del av Nielsens produksjon, om lag 140 malerier er i museets eie. Fotografier av disse maleriene er nå tilgjengelige på Digitalt Museum.

av Torkelsen, Jan H., publisert 29. desember 2014 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Kulturbygg I Songdalen Fasade
  av jto, 19.06.19

  15 millioner kroner i fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer
 • Fra Fyr Til Fyr
  av jto, 12.06.19

  Mange opplevelsesmuligheter på Lista søndag 16. juni

  Les mer
 • Kulturrell Møteplass I Songdalen
  av jto, 05.06.19

  Fylkesutvalget positivt til å gi fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer