Fra nyttår trådte en endring i kommuneloven i kraft som gir en mer demokratisk behandling av innbyggerforslag. Endringen i kommuneloven innebærer at kommunestyret/fylkestinget selv må treffe avgjørelse om et innbyggerforslag skal avvises. Innbyggere kan også i dag fremme forslag, men kommunestyret må ikke selv ta stilling til om de formelle vilkårene er oppfylt.

Endringene forenkler regelverket og skaper en enklere hverdag for kommuner og innbyggere. De som fremmer et innbyggerforslag får en mer demokratisk behandling hvis det er kommunestyret selv, og ikke kun administrasjonssjefen eller andre, som vurderer avvisningsspørsmålet.

Ordningen skrifter i tillegg navn fra innbyggerinitiativ til innbyggerforslag, noe som kan gjøre det lettere for innbyggerne å forstå hva ordningen er.

I kommuneloven er det besluttet at kommunestyret eller fylkestinget plikter selv å ta stilling til et forslag som gjelder kommunens eller fylkeskommunens virksomhet, dersom minst to prosent av innbyggerne, alternativt 300 i kommunen eller 500 i fylket, står bak forslaget.

Innbyggerinitiativ/Innbyggjarinitiativ (pdf)

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 6. januar 2015 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • HU Utdanning Og Kompetanse 2019
  av jto, 12.11.19

  Forberedelsen til fire år med politisk virksomhet i gang

  Les mer
 • Bli Med På UFT
  av jto, 08.11.19

  Er du mellom 15-19 år? Bli med Ungdommens fylkesting

  Les mer
 • FT-web -22.10.19
  av jto, 16.10.19

  Følg fylkestingets møte 22. oktober direkte på web-TV

  Les mer