Mandag 9. februar kl. 13.00 til 15.00 ble det holdt paneldebatt i kursrommet «Haven» på Fylkeshuset i Kristiansand. I panelet satt leder for Norsk Bibliotekforening Mariann Schjeide, fylkesbiblioteksjef i Aust-Agder Randi Nilsen, fylkesordfører Terje Damman, seniorrådgiver/kulturforsker ved Høgskolen i Sogn og Fjordane Georg Arnestad og biblioteksjef i Mandal Leon B. Hetlevik. Debattlederen var Kristin Øygarden.

Tekst og bilde: Silje Wilson Nordby og Celia Johansen

Før debatten startet Georg Arnestad med å fortelle litt om bibliotek og kommunesammenslåing. Som debattleder opplyste om på forhånd, var panelet stort sett enige med hverandre, og det ble mer en samtale. Samtalen gikk ut på hvordan de skulle få til samarbeidet mellom de store og små bibliotekene, hvordan de skulle forminske ensomheten blant bibliotekarer, og fordeler og ulemper med kommunesammenslåingen.

-Biblioteket er den plassen hvor det er lyst og varmt inne, når det er mørkt og kaldt ute, fortalte Mariann Schjeide om en brukers beskrivelse av biblioteket i bygda si. Mariann mener at det er viktig å gjøre bibliotekene til en møteplass, og ha dem i nærmiljøet så folk faktisk bruker dem. Hvis det er mer enn 3-5 km til biblioteket, vil de miste personer under 18 og eldre, som ikke har mulighet til å komme seg dit. Dette sa resten av panelet seg veldig enig i, og Leon Hetlevik forklarte at han skulle ønske de kunne få en grense på maksavstanden til bibliotek. Mariann fortalte også at bibliotekene måtte bli flinkere til å oppfordre kommunene til å se på besøkstallene, i stedet for på utlånstallene som de ser mest på nå, ifølge henne, et bilde Terje Damman ikke kjente seg helt igjen i.

De fleste var veldig positive og åpne til kommunesammenslåingen, men mente bibliotekene allerede nå burde begynne å tenke på samarbeid med nabokommunene. Mariann ytret at det sannsynligvis ville bli større faglig felleskap ved samarbeid, og at dette bare ville gjøre bibliotekene bedre. Både hun og Randi Nilsen mente det var viktig å legge bibliotekene nære eller sammen med andre tjenester, og Mariann anbefalte også å innføre kombinasjonsbibliotek. Hun nevnte eksempler på skole og folkebibliotek i ett, og å bruke biblioteket som et servicekontor.

Som en avslutning på debatten kom Randi Nilsen med en oppfordring til bibliotekene om at de må stå sammen, bli modigere, og at alt egentlig handler om å forbedre.

Paneldebatt Om Biblioteker

av Torkelsen, Jan H., publisert 12. februar 2015 | Skriv ut siden

Siste fra Fylkesbiblioteket

 • Bokbussen Ved Spangereid Skole
  av jto, 11.06.19

  Mange klemmer til sjåføren på bokbussen under nostalgisk turnè

  Les mer

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer