Vest-Agder-museet satser nå mer på formidling av tradisjonelle byggeskikker og gamle håndverksteknikker. Fra og med i år arrangerer museet håndverkerkafé flere ganger i året. Dette skjer i tett samarbeid med fylkeskonservatoren i Vest-Agder. Den nye håndverkerkafeen skal være et møtested for håndverkere og andre interesserte fra hele regionen, som vil lære mer og utveksle kunnskap om gamle håndverkstradisjoner, lokal byggeskikk eller oppussingen av eldre hus.

Omtrent hver tredje måned legges det til rette for sosial sammenkomst i Kristiansand, Mandal, Flekkefjord eller andre byer i Vest-Agder. Sammenkomsten begynner med ett eller flere foredrag om utvalgte tema.

Håndverkerkafeen er tiltenkt rollen som et naturlig møtested til informasjonsutveksling, kunnskapsoverføring og diskusjoner mellom fagfolk og privatpersoner. Arrangementene er gratis og åpne for alle. Oppstart er vanligvis kl. 19.

Planene for 2015 er begynt å ta form. De første datoene og foredragsholdere er på plass.

Torsdag 26. mars finner første håndverkerkafé sted i Bystyresalen i Mandal. Tema for foredragene av Knut Lindseth og Gjertrud Wenth er Mandals bygningshistorie før og nå.

Torsdag 28. mai eller torsdag 4. juni holder malermester Ole Andreas Klaveness fra Oslo et foredrag om gamle malerteknikker på Håndverkeren i Kristiansand. Både torsdag og fredag vil han jobbe med et antikvarisk hus - Tonstad-bua - på friluftsmuseet på Kongsgård. Her vil det også være anledning til å stikke innom og se på pågående restaureringsarbeid.

Torsdag 27. august vil Einar Engen fra Kulturminnefondet holde et foredrag om søknadsskriving. Stedet er ikke bestemt ennå, men det vil sannsynligvis bli i Farsund eller Flekkefjord.

Torsdag 8. oktober vil Jon Bojer Godal holde sannsynligvis to foredrag, både tidlig på ettermiddag i Lyngdal og om kvelden på Håndverkeren i Kristiansand. Godal er en kjent foredragsholder og forfatter, med spisskompetanse innen formidling av tradisjonsbåren kunnskap. Han har særlig arbeidet med bruk av tre i bygging og restaurering av hus og båter.

Alle håndverkerkafeer annonseres på Facebook og i Fædrelandsvennen, minst én uke på forhånd. Følg med på både Vest-Agder-museets og Fylkeskonservatorens nettsider.

Spørsmål om håndverkerkafeen og de enkelte foredragskveldene kan rettes til bygningsvernansvarlig ved Vest-Agder-museet, Nils Magne Håkegård, via n.m.haakegaard@vestagdermuseet.no eller telefon 957 07 595.

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 9. mars 2015 | Skriv ut siden