Statistisk sentralbyrå anslår at Norge vil mangle 110.000 fagarbeidere innenfor bygg, elektronikk og mekaniske fag i 2030. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener man er på overtid med en satsing på yrkesfag. Nå gjennomfører vi et nødvendig yrkesfagløft, sier Isaksen til Klassekampen.

Slik er yrkesfagsløftet:

  • Praksisbrev: Alle fylker      har blitt pålagt å tilby elever som er lite motivert til å sitte på      skolebenken muligheten til å ta praksisbrev. Elevene går rett i arbeid og      får oppfølging på arbeidsplassen over en toårig periode. Utdannelsen gir      ikke fullt fagbrev, men gir formalisert kompetanse og muligheter for      senere påbygning til fagbrev.
  • Lærlingeklausul:      Regjeringen har innført et krav om at alle anbud innenfor bygg og anlegg i      kommunal eller statlig regi skal ha krav om at lærlinger benyttes på      prosjektene. Oppdrag for det offentlige står for 40 prosent av alle      oppdrag i byggebransjen.
  • Yrkesretting: Regjeringen      varsler en omfattende gjennomgang av alle yrkesfagslinjer for å gjøre      utdanningene mer relevante for arbeidslivet.

De tre tiltakene får bred støtte fra partene i arbeidslivet.

av Torkelsen, Jan H., publisert 11. mai 2015 | Skriv ut siden