Mandag 14. september er det klart for velgerne å gå til valgurnene. Det er en mulighet som 138 700 personer bosatt i Vest-Agder kan og bør benytte. Siden forrige valg er det kommet til 10 200 nye unge som er mellom 18 og 21 år og dermed får mulighet for første gang til å stemme ved kommunestyre- og fylkestingsvalget. Av tallmateriale fra SSB fremgår det at det i Vest-Agder er 9300 utenlandske statsborgere med stemmerett. I tillegg er det ved dette valget 7900 stemmeberettigede norske statsborgere med innvandrerbakgrunn. Det vil si at begge foreldrene er innvandrere.

For første gang i historien har over fire millioner stemmerett i et valg avholdt i Norge. Dette er en økning på 219 000 stemmeberettigede fra forrige Kommunestyre- og fylkestingsvalg i 2011. Den største økningen i stemmeberettigede er utenlandske statsborgere, som utgjør 7,7 prosent av alle stemmeberettigede, sammenlignet med 5,5 prosent ved forrige lokalvalg.

På landsplan er den største gruppen av utenlandske statsborgere med stemmerett fra Polen, som utgjør 18 prosent av denne gruppen. Svensker er den nest største gruppen med 13 prosent. Blant gruppen av norske statsborgere med innvandrerbakgrunn er det flest fra Pakistan, med 9 prosent. Norske statsborgere med innvandrerbakgrunn fra Vietnam er den nest største gruppen med 7 prosent.

av Torkelsen, Jan H., publisert 21. august 2015 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • HU Utdanning Og Kompetanse 2019
  av jto, 12.11.19

  Forberedelsen til fire år med politisk virksomhet i gang

  Les mer
 • Bli Med På UFT
  av jto, 08.11.19

  Er du mellom 15-19 år? Bli med Ungdommens fylkesting

  Les mer
 • FT-web -22.10.19
  av jto, 16.10.19

  Følg fylkestingets møte 22. oktober direkte på web-TV

  Les mer