Den 10. august startet den ordinære forhåndsstemmegivningen. Du kan forhåndsstemme fram til og med 11. september. Det er kommunen som tar imot forhåndsstemmer. Kommunen bestemmer når og hvor du kan forhåndsstemme, og informerer om dette. Kommunen tar også imot forhåndsstemmer på helse- og sosialinstitusjoner. Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune.

Forhåndsstemming i egen kommune:

Se hvordan du forhåndsstemmer i et valglokale i egen kommune, altså den kommunen du er folkeregisterført som bosatt pr. 30 juni i valgåret. Se hvordan du kan endre på stemmesedlene.

Forhåndsstemming i annen kommune:

Hvis du forhåndsstemmer i en annen kommune enn hjemkommunen din ved kommunestyrevalget, får du utdelt en stemmeseddel som er påført de registrerte politiske partienes navn, uten kandidatnavn. Du må da krysse av for eller skrive på hvilket parti/gruppe du vil stemme på. Du kan også selv skaffe stemmeseddel fra din kommune og bruke den hvis du ønsker å gjøre endringer. Det samme gjelder hvis du stemmer utenfor fylket ditt ved fylkestingsvalget. 

Du skal deretter du få en valgfunksjonær til å stemple stemmesedlene, en for kommunestyrevalget og en for fylkestingsvalget, før du legger dem ned i en stemmeseddelkonvolutt. Stemmeseddelkonvolutten og valgkortet blir så lagt ned i en omslagskonvolutt, som deretter legges i valgurnen. Stemmen blir sendt til din hjemkommune for opptelling.

Flere forhåndstemmer

De siste lokalvalgene viser at stadig flere velger å forhåndsstemme. Ved siste lokalvalg ble 22,2 prosent av stemmene levert på forhånd. Andelen forhåndsstemmer økte da med 5,5 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2007, og med 10,3 prosentpoeng siden 2003, ifølge Statistisk sentralbyrå.

av Torkelsen, Jan H., publisert 10. august 2015 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • HU Utdanning Og Kompetanse 2019
  av jto, 12.11.19

  Forberedelsen til fire år med politisk virksomhet i gang

  Les mer
 • Bli Med På UFT
  av jto, 08.11.19

  Er du mellom 15-19 år? Bli med Ungdommens fylkesting

  Les mer
 • FT-web -22.10.19
  av jto, 16.10.19

  Følg fylkestingets møte 22. oktober direkte på web-TV

  Les mer