Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik ser på den skjeve kjønnsfordelingen i kommunene som et stort problem. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det på landsbasis er 43 prosent kvinner på valglistene, en framgang på enn en prosent siden 2007, skriver Aftenposten. Samtidig er to tredeler av dem som troner på den øvre delen av listene menn. Det samsvarer med hva som er tilfelle for valglistene til fylkestingsvalget i Vest-Agder 14. september hvor det til sammen er 364 kandidater, hvorav 208 menn og 156 kvinner. Det gir en kvinneandel på 42,9 prosent. Blant listetoppene er det fire kvinner og ni menn. Det er henimot en tredjedel kvinner.

Hægebostad kommune i Vest-Agder har de siste tre valgperiodene vært dårligst i landet på likestilling. Kun rundt 25 prosent av listekandidatene er menn.

– Det har flere konsekvenser. Demokratiet vårt er sterkest og best når alle er med, og når de som bestemmer representerer mangfoldet i landet, sier Ørstavik, som tror det kan være ekstra vanskelig for kvinner å engasjere seg i kommuner som allerede er mannsdominerte. -Det er en myte at kvinner ikke vil inn i ledelse og ha makt og innflytelse. Det er mulig å få til likestilling om man vil. Det handler om å legge til rette og om å motivere, sier hun.

av Torkelsen, Jan H., publisert 18. august 2015 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • HU Utdanning Og Kompetanse 2019
  av jto, 12.11.19

  Forberedelsen til fire år med politisk virksomhet i gang

  Les mer
 • Bli Med På UFT
  av jto, 08.11.19

  Er du mellom 15-19 år? Bli med Ungdommens fylkesting

  Les mer
 • FT-web -22.10.19
  av jto, 16.10.19

  Følg fylkestingets møte 22. oktober direkte på web-TV

  Les mer