Rett før helgen markerte klima- og miljøminister Tine Sundtoft og riksantikvar Jørn Holme at 18 utvalgte anlegg landet rundt er fredet. Felles for dem er at de inngår i Klima- og miljødepartementets landsverneplan. Markeringen foregikk under et åpent arrangement på Sotåsen kystmeldehytte i Kristiansand som er et av tre anlegg i Vest-Agder som nå er fredet. De to andre i fylket er Penne på Lista i Farsund og Høgevarden på Skjernøy i Mandal.

-Jeg håper riksantikvar Jørn Holme er i god fredningsform når han i dag skal frede våre egne eiendommer. Klima- og miljødepartementets landsverneplan inneholder viktige statlige bygg som fortjener å bli fredet. Det er ekstra moro at vi kan foreta fredningen på Sotåsen i Kristiansand, en liten kystmeldehytte som har vært med på krig og ufred i over 100 år og i dag fremmer fredelig friluftsliv, sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft.
 
Sotåsen kystmeldehytte har en lang og spennende historie som vakthytte mot svenskene i 1905 og var også i bruk 9. april 1940. -Det er stor variasjon i anleggene som blir fredet i dag, fra gruveområder på Røros til mer ukjente kystmeldehytter på Sørlandet. Kystmeldehyttene ble oppført som del av et kystvaktsystem under den militære opprustningen før 1905. Med fredningene sikrer vi at anleggene blir godt tatt vare på også i fremtiden, sa riksantikvar Jørn Holme.

av Torkelsen, Jan H., publisert 17. august 2015 | Skriv ut siden