-Vi gleder oss til søndag 1. november. Vi gleder oss fordi Smak og sans er en sånn hyggelig dag, og i år starter første dag i november med denne gode opplevelsen! Det er faktisk 8. gang vi arrangerer Smak og sans og selv om arrangementet i høyeste grad er gjenkjennelig, så skjer det allikevel litt nytt hvert år. Alle medspillerne våre sørger for at mangfoldet blir ivaretatt, sier Siri Mathisen som er ansvarlig for arrangementet.

-Det er i kontakten mellom utstillere og gjester at hyggen utspiller seg. Stoltheten over egne lokale kvalitetsprodukter, formidling av kunnskap og smaksopplevelser fyller Fjellhallen denne dagen. Vi har alltid som målsetning å framby «Smakebiter fra kystens spiskammer». Det innebærer produkter fra både hav og land og både vilt og dyrket. Dette året er vi så heldige at vi har med oss en flott representant fra «Smaken av Setesdal» - nemlig Fjellgarden Hovden, sier hun.

Den lille juice-fabrikken fra Kristiansand kommer med sine økologiske frukt og grønnsaksjuicer. Fra Lista kommer Penne økologiske hage med tørkede urter til både te og smaksdryss. Den dyktige kokken Nicolaj Ellitsgaard har laget spennende oljer og kapers av ramsløk-knopper. Kvelland lefsebakeri representerer en solid tradisjon med lefser og potetkaker. Lista lam foredler sine produkter fra dyr som blant mye annet godt, har beitet på tang og tare! Vi er stolte over våre to yngste medspillere Olav Bjormyr som er en kløpper til å lage lappekaker. Mari Pihl som er sopp-entusiast og ung representant for sanke-kulturen av viltvoksende mat I tillegg blir det honning fra bier på lyngheiene i vindmølleparken, tørkede epler, saft og syltetøy på flasker og glass. Bedriftsnettverket «Smaken av sydspissen» blir representert med alle de fire bedriftene

Smak Og Sans 2015Lindesnes Brygghus som har laget LIndesnesvann med kullsyre siden sist! Jentan på Båly har med de beste fiskekakene vi vet om! Lindesnes Havhotell har alltid noe godt å by på. Lindesnes fyr tar fram litteratur om kystmat, alger og «direktørens siste» - om Sjø-ørret!

Inne i den store salen blir det bord og stoler hvor en kan sette seg ned og nyte mat og drikke fra kafe eller utstillere. Her blir det også kåserier og presentasjoner jevnlig gjennom dagen fra en liten scene. Direktør ved Lindesnes fyrmuseum, Jo van der Eynden kåserer om et emne knyttet til mat, drikke og kystkultur – og det er alltid like spennende å høre han fortelle. Matspesialist Åse Hodne Hørsdal vil sette fokus på «Matopplevelser på Sørlandet».

Sist men absolutt ikke minst, får vi besøk av Jesper Lynge Bergholdt fra Danmark. JLB driver serveringsstedet Lindhöje kafe på Vikingemuseet i Aalborg. Han er en kjent «food-story-teller» og BBC har blant annet gjort flere opptak hvor han tilbereder og serverer vikingemat. På Lindesnes vil han bruke «Sagnet om kråka» som utgangspunkt for den suppa han vil formidle og servere.

Vi vet aldri hvordan en søndag i begynnelsen av november blir værmessig – og når vi ser oss tilbake har det vært både storm og stille denne dagen. Uansett – kommer du til Lindesnes vet de fleste at de må kle seg. Vi koker krabber på brygga og serverer smaksprøver rett fra gryta! Vi har spart potetene i åkeren og håper at det er barn som har lyst til å bli med daglig leder Anne og fyrvokteren for å spa dem opp! I sommer hadde vi for første gang åpent i «Bakerovnen» - vårt lille, nye vedfyrte sesongbakeri. Søndag blir Bakerovnen både åpen og varm – det blir fyrbrød for salg og vi vil bake «pizza med smak av hav» - så her blir det smaksprøver, lover Siri Mathisen.

Lindesnes  By Night

av Torkelsen, Jan H., publisert 26. oktober 2015 | Skriv ut siden