Hovedutvalg for kultur og utdanning (HKU) har tirsdag 17. november, vedtatt å gi fylkeskulturprisen, 2015 til håndverker, tekstildesigner, faglærer i vev og tegning og forfatter, Annemor Sundbø.

Fylkeskulturprisen består av en sjekk på kr. 50.000 sammen med et kunstverk signert Gro Suvatne, i en ny spesialbestilt serie fra 2015.

Fylkeskulturprisen for 2015 går til Annemor Sundbø (f.1949 i Kristiansand). Hun er håndverker, tekstildesigner, faglærer i vev og tegning og forfatter. Sundbø sluttet som vevlærer da hun i 1983 overtok sjoddifabrikken Torridal Tweed og Ulldynefabrikk ved Kristiansand. Siden fabrikken laget produkter av resirkulert ull, oppdaget Sundbø at hun satt på en skattkiste av kvinners håndverk gjennom tidene. Det førte til at hun ble forfatter av flere fremragende fagbøker om strikkemønster og kulturhistorie. I 1993 flyttet Annemor Sundbø til Ose i Setesdal, hvor hun driver Ose Ullvare, en bedrift kjent for sin produksjon av vevde og strikkede produkter.  Hun har bostedsadresse også i Kristiansand.

Sundbø er en av landets fremste strikkeeksperter. Bøkene "Kvardagstrikk" (1998), "Lusekofta fra Setesdal" (1998), "Strikking i billedkunsten" (2010) eller hennes seneste bok med tittelen "Spelsau og samspill: glansfull ull og lodne skjebnetråder" (2015) høster stor folkelig og faglig anerkjennelse.   I 2006 ble Sundbø tildelt Sørlandets litteraturpris for boken "Usynlige trådar i strikkekunsten". I den beskriver hun hvordan tråden har vært et symbolspråk og om strikkemønstres opprinnelse. I tillegg til å vinne flere kulturpriser og andre utmerkelser, er hun en populær foredragsholder i både inn- og utland. Som den første innen sitt felt, ble Sundbø tildelt statsstipend fra 2012, og året etter mottok hun Kongens fortjenestemedalje. Annemor Sundbø har hatt stor betydning for landsdelens kulturarv innen tekstil der strikkekunsten står i en særstilling. 

 

av Macdonald, Cheryl, publisert 17. november 2015 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Fra Fyr Til Fyr
  av jto, 12.06.19

  Mange opplevelsesmuligheter på Lista søndag 16. juni

  Les mer
 • Kulturrell Møteplass I Songdalen
  av jto, 05.06.19

  Fylkesutvalget positivt til å gi fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer
 • Fu 040619
  av jto, 04.06.19

  Seks mot fem for økt driftstilskudd fra fylkeskommunen til Kunstsilo

  Les mer