Som en del av vennskapsavtalen mellom Vest-Agder og Vest-Viru (Lääne-Virumaa) fylke i Estland gir fylkeskommunen årlig et kunstnerstipend på 25 000 kroner til vennskapsfylket. Årets stipend fordeles på klarinettspilleren Taavi Orro (21) og ballettdanseren Mehis Saaber (21) som begge er kjent i fylket. En komite i Vest-Viru fylkeskommune har bestemt at Orro tildeles 20 000 kr og Saaber tildeles 5 000 kroner. Komiteen fikk in tre søknader på stipendet. Det er åttende gang at stipendet blir utdelt.

Taavi Orro vil bruke stipendet til å hjelpe med å finansiere videre musikkstudier i Tyskland. Han har studert ved musikkuniversitetet i Karlsruhe, og av 60 søkere var han en av de fem heldige som nylig kom inn på et studie ved Hochschule für Musik Theater und Medien i Hannover. Han håper at stipendet også vil hjelpe ham i oppsparingen til å anskaffe sin egen A-type klarinett som koster rundt 5 000 euro.

I løpet av oppveksten har Orro deltatt i mange musikkonkurranser på nasjonalt nivå og fått flere første- og andreplasser. Gjennom flere forskjellige orkestre har han spilt i mange europeiske land. I 2014 var han en deltager i flere episoder av et musikkprogram på estisk tv. Han var Estlands representant i musikkonkurransen Lions European Musical Competition Thomas Kuti i Tyskland.

Mehis Saaber ønsker å delta i ballettkonkurransen Tallinn International Ballet Competition i Estlands hovedstad. Stipendet vil bli brukt til å dekke forskjellige utgifter i forbindelse med dette som deltakeravgift, trening og kostymer. Ved å være med på konkurransen, ønsker han å skaffe seg kontakter med teatre og muligheter for å være med på fremtidige prosjekter.

Saaber er danser på frilansbasis, men jobber også som ballettlærer ved Rakvere Kauri School og ballettlektor ved Universitetet i Tallinn hvor han i tillegg studerer japansk kultur og språk. Han har studert ved Tallinn Ballettskole, har spilt i flere oppsetninger og har deltatt på ballettfestivaler i Jõhvi i Estland og Seinäjoki i Finland. Saaber håper også å bruke stipendet på fremtidige prosjekter i klassen der han er lærer.

av kiar1, publisert 11. desember 2015 | Skriv ut siden