Setesdalsbanen er et av Vest-Agdermuseets største besøksmål. Som resultat av museets utarbeidelse av en tiårsplan for vedlikehold har man fått økt tilskuddet fra Jernbaneverket til vedlikehold av bygninger og fast infrastruktur med 1,15 millioner kroner. Tilskuddet forutsetter at det bevilges en tilsvarende lokal egenandel. På den bakgrunnen har Vennesla kommune og Vest-Agder fylkeskommune vedtatt å øke det årlige tilskuddet til museet med 0,25 mill. kr hver. Vest-Agder fylkeskommunes andel utbetales som ekstraordinært tilskudd i perioden 2015-19. Det forutsettes at Vest-Agdermuseet sikrer den resterende lokale egenandelen for å matche tilskuddet fra Jernbaneverket.

Setesdalsbanen er en smalsporet museumsjernbane som går på den åtte kilometer lange, ville og naturskjønne strekningen mellom Grovane og Røyknes stasjoner i Vennesla kommune.  Banen ble åpnet i 1896 mellom Kristiansand og Byglandsfjord. Bare to år etter nedleggelsen i 1962 åpnet Norges første museumsjernbane. Siden da har du kunnet oppleve et levende museum, med over 100 år gamle damplokomotiver, stilfulle trevogner, ærverdige stasjonsbygninger og lukten av kull.

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 7. desember 2015 | Skriv ut siden