- På vegne av fire statsråder; kulturministeren, klima- og miljøministeren, næringsministeren og meg selv, har jeg gleden av å informere om at de fire departementene har gått sammen om å tildele D/S Hestmanden et engangstilskudd begrenset oppad til 12 millioner kroner til renovering av dampkjelen, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding i dag.

- Det er investert cirka 100 millioner kroner fra Riksantikvarens budsjett og lagt ned mye frivillig innsats for å sette skipet i stand som et flytende kaifast museumsskip, men fortsatt gjenstår en del arbeider før D/S Hestmanden vil kunne bli sertifisert som et selvgående dampskip. Innstalleringen av dampkjelen vil imidlertid være et viktig bidrag for å formidle skipets og krigsseilernes innsats og historie. Først da har vi fått et verdig minnesmerke over krigsseilerne. Jeg er derfor glad for at første ledd i å få realisert ønske om et selvgående dampskip nå kan bli gjort til virkelighet, fortsetter forsvarsministeren.

D/S Hestmanden ble bygd i Bergen i 1911 og har seilt i konvoifart både i 1. og 2. verdenskrig og er det eneste gjenværende skipet fra Nortraship-flåten. Etter innstilling fra presidentskapet vedtok Stortinget i 1995 at skipet skulle gjøres til et nasjonalt minnesmerke over norske sjøfolks innsats under to verdenskriger. Hestmanden er restaurert på Bredalsholmen Dokk- og fartøyvernsenter i Kristiansand og også stasjonert i Kristiansand.

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 13. januar 2016 | Skriv ut siden