Tåkelurens dag 2016 var en ekstra spesiell dag for Lindesnes fyr med en historisk begivenhet. Jo van der Eynden, som har vært direktør for fyrmuseet siden starten, blir pensjonist og den nye direktøren Knut Baar overtar. Baar hadde invitert flere personer, som har jobbet med fyrmuseumsdirektøren opp gjennom årene, til å skape feststemning og for å takke og hylle ham for innsatsen. Til slutt ble Jo van der Eynden tildelt prisen «Ridder av den evige natteild».

– Vi bruker blant annet begrep som fyrtårn når vi snakker om mennesker med integritet og kvalitet. Jeg kjenner et sånt fyrtårn, og vil benytte anledningen til å takke for den strålende innsatsen han har gjort gjennom 25 år og ønske ham lykke til med arbeidet jeg vet han vil fortsette med, sa Baar ifølge avisen Lindesnes.

Det var daglig leder, Anne Solvang Salvesen som stod for ridderutnevnelsen: -For sitt hvileløse virke for fyrlysets, tåkelurens og tusenårsstedets bevaring, formidling og fortsatte eksistens, og som derved og herved ytes det privilegium å komme gratis inn når som helst og på hva som helst som måtte foregå her på Norges Sydspiss, fra nå og for resten av sin levetid, proklamerte Solvang Salvesen.

Kulturhistoriker, sakprosaforfatter, oversetter og museumsbestyrer Jo van der Eynden har gjennom årene blitt hedret med en rekke ulike priser, som Norges Fiskarlags kystkulturpris i 2003, Forbundet Kystens "Kystenprisen" i 2007 og Samferdselsdepartementets Fyrtårnpris i 2013. Som medforfatter fikk han i fjor også Sørlandets litteraturpris for sakprosaboken "Sjøørret".

av Torkelsen, Jan H., publisert 4. august 2016 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Mye Gøy I Høstferien
  av jto, 12.09.19

  Søndagsåpne museer og høstaktiviteter

  Les mer
 • Kulturbygg I Songdalen Fasade
  av jto, 19.06.19

  15 millioner kroner i fylkeskommunalt tilskudd til kulturbygg i Songdalen

  Les mer
 • Fra Fyr Til Fyr
  av jto, 12.06.19

  Mange opplevelsesmuligheter på Lista søndag 16. juni

  Les mer