Fylkeskommunens hovedutvalg for kultur og utdanning behandlet tirsdag årsberetningen for 2015 for Stiftelsen Hestmanden. Bakgrunnen for det er at fylkeskommunen samarbeider og gir et årlig tilskudd til stiftelsen. Beretningen viser at mer enn 14 000 besøkende var om bord i skipet i fjor. Vest-Agder fylkeskommune bevilget 1 423 000 kroner i tilskudd til Stiftelsen Hestmanden i 2015. Regnskapet viser et resultat på 496.955 kroner.

Hovedmålet med avtalen er at stiftelsen:  Bevarer dampskipet D/S Hestmanden som et kulturminne og gjennom formidling, forskning og dokumentasjon drive det som et minnesmerke over norske sjøfolks innsats under de to verdenskrigene. DS Hestmanden ble i 1911 bygget av Laxevaag Maskin- & Jernskibsbyggeri. Skipet kom uskadet gjennom både første og andre verdenskrig. Stiftelsen Hestmanden ble opprettet i 1995 for å overta ansvaret for å bevare skipet som kulturminne. Stiftene var blant annet Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune.

I samarbeid med Forsvarsdepartementet ble skipet i 2015 tauet til Bergen, Haugesund og Stavanger i 70 års markering av frigjøringen etter 2. verdenskrig. Besøket i Bergen ble markert av HKH Kronprins Håkon Magnus og næringsminister Monica Mæland. I øvrige havner var det åpent skip. Skipet var også til stede i juli under Tall Ships Race i Kristiansand og i Mandal i august ved Krigsseilermarkeringen.

Hestmanden fikk i 2015 tildelt 15 millioner kroner gjennom sysselsettingsmidler fra Regjeringen. Midlene skal gå til istandsetting av hovedkjele og fremdriftsmaskineri slik at båten på kan kjøre for egen maskin. Det er en målsetting at skipet skal være klart for tokt i 2017.

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 7. september 2016 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer
 • Risøbank I Mandal
  av jto, 27.09.19

  Stabil virksomhet for Risøbank IKS i Mandal

  Les mer
 • Jury Fylkeskulturprisen 2019
  av jto, 26.09.19

  Juryen for fylkeskulturprisen og frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge er oppnevnt

  Les mer