Hovedutvalg for kultur og utdanning i Vest-Agder fylkeskommune har i dag vedtatt fylkeskulturprisen for 2016 går til dampskipet Hestmandens venneforening. Fylkeskulturprisen består av en sjekk på 50.000 kroner sammen med et kunstverk signert Gro Suvatne, i en ny spesialbestilt serie fra 2015. Prisen vil bli utdelt i tilknytning til fylkestingets møte i Kristiansand i midten av desember.

Hestmandens venneforening ble stiftet i 2012. Den har 200 medlemmer spredt over hele landet, noe som forteller om Hestmandens og krigsseilernes innsats for Norge.

Hestmanden besøkte i tillegg til Kristiansand i 2014 og 2015 Oslo, Stavern, Risør, Mandal, Bergen, Stord, Haugesund og Stavanger. Skipet ble slept og bemannet av Hestmandens venner. Bortimot 25 tusen besøkende var om bord. Besøket i Oslo i 2014 markerte 200 år siden Norge fikk sin grunnlov og Hestmanden fikk stevnets hederspris. Besøket i Bergen i 2015 markerte 70 år siden 2. verdenskrigs slutt og var bekostet av Forsvarsdepartementet. Ingen av besøkene ville kunne gjennomføres uten den frivillige innsatsen fra Hestmandens venner, som bemannet skipet.

Hestmandes venner har dugnader om bord hver tirsdag. Skipet vedlikeholdes og restaureres. Lugarer er satt i stand. Maskinen er fikset på. Værdekket, som er av tre, er vannet daglig slik at det ikke skal sprekke og lekke. Utstillinger og informasjon er montert.

Hestmandens venner har vært dyktige guider om bord på alle tokt og ellers når noen ønsker å besøke skipet. Verdien av venneforeningens innsats kan ikke overvurderes. Skulle en erstatte dugnadsinnsatsen med innleid hjelp dreier det seg om store summer.

Uten toktene er det tvilsomt at Staten ville gitt den avgjørende sluttbevilgningen i år for å gjøre Hestmanden klar for å seile for egen maskin. For nå blir endelig dampskipet som Norges nasjonale minnesmerke over krigsseilernes innsats i to verdenskriger restaurert slik at skipet kan seile for egen maskin og besøke hele Norge. Stiftelsen Hestmanden ble, sammen med tre enkeltpersoner,  i 2016 tildelt Anders Jahres kulturpris for "fremragende innsatser for å samle og formidle krigsseilernes og sjøfolkenes historie".

Ved å tildele Hestmandens venner Vest-Agder fylkeskommunens kulturpris, ønsker vi ytterligere å få fram viktigheten av å legge til rette og formidle viktige deler av Norges historie. Fylkeskommunen støtter og setter pris på dugnadsinnsats som har vært og er helt avgjørende for kultursektoren.

av Torkelsen, Jan H., publisert 22. november 2016 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Vest -Agder Fylkesmuseum - Setesdalstunet
  av jto, 22.11.19

  Det er bevilget midler til videreutvikling av Kristiansand museum

  Les mer
 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer