Hovedutvalg for kultur og utdanning i Vest-Agder fylkeskommune har i dag vedtatt hvem som tildeles, frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge, ulike kunstnerstipend og idrettsstipend for 2016. Se egen sak om fylkeskulturprisen for 2016 som går til dampskipet Hestmandens venneforening. Overrekkelsen av prisene vil skje i forbindelse med årets siste møte i fylkestinget tirsdag 13. desember i Kristiansand.

 

 

 

Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge 2016

 

GDSL

Frivillighetsprisen er på kr. 25.000 i tillegg til et valgt kunstverk. Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge 2016 går til ungdommene i møtestedet "Gjødsel" i Farsund.

Det rusfrie møtestedet «Gjødsel» sitt hovedmål er å bidra til at ungdom (16-19 år) får en positiv tilhørighet til byen og kommunen. Dette også for at de på sikt skal ønske å bo i kommunen. «Gjødsel» er etablert midt i Farsund by, og det er ungdom som driver arbeidet. Både lokal ungdom oppvokst i Farsund, asylsøkere og bosatte flyktninger er aktive her. Navnet «Gjødsel» symboliserer hvilken effekt ungdommene ønsker og tror de gjør i sitt lokalsamfunn. Det er en stor grad av frivillighet, entusiasme og kreativitet som legges for dagen. Noe som gjør dem velfortjent til fylkeskommunens frivillighetspris.

Ungdommene har vært med i alle faser av utviklingen fra oppstart i 2013, og flere har fått erfaring med planlegging og praktisk utforming av et møtested, fra idéstadiet til oppstart og drift. I tillegg får de erfaring med arrangement, så som konsert, utekino, kunstutstilling og spillekvelder. De har ukentlige idémøter hvor ungdommene diskuterer hva de ønsker skal skje. Møtene er utgangspunktet for det meste som skjer på «Gjødsel». Ungdommene har bidratt med mye positivt i Farsund by siden prosjektet starta.  De er stolte av det de har gjort til nå, og de har tro på at dette er liv laga. Lokalet ligger like ved Eilert Sundt vgs og er åpent i langfriminuttet alle ukedager, samt ved kveldsarrangement. Nye ungdommer som kommer til får oppgaver som gjør at de raskt kjenner på eierskap til stedet.  

Det er fire jenter som særlig har markert seg i miljøet og vært viktige for "Gjødsel" sin suksess. Det er Hedda Ovidia Stølen, Emily Madelen Harbakk, Hilde Rødseth og Frida Pernille Johannessen.

I det daglige når tilbudet mellom 20 og 40 personer – men ved større arrangement, som f.eks. utekino i juni er det flere hundre som møter.

ARBEIDSSTIPEND FOR KUNSTNERE

Det deles ut 2 arbeidsstipend på a` kr. 100.000.

 Askil Holm

Askil Holm, musiker (Kristiansand)

Askil Holm (f. 1980 i Namsos, bor og arbeider i Kristiansand) jobber som musiker, låtskriver og plateprodusent. Han har medvirket og gjennomført flere konserter, vært låtskriver og produsent for en rekke artister samt komponert musikk til en rekke TVserier og spillefilmer.

Holm ønsker å kunne frigjøre tid til komponering av musikk til sin neste plate, og videreutvikle låtskriverstudiet på UiA og låtmakerkurset i samarbeid med Stiftelsen Arkivet. Han planlegger utgivelse av sin sjette soloplate i 2017. Platen skal spilles inn i studio på Sørlandet og vil bli promotert nasjonalt. Tema på platen blir tekster hentet fra hverdagen som innflytter til landsdelen.

Et arbeidsstipend vil kunne anerkjenne og styrke hans posisjon som en viktig bidragsyter for musikkmiljøet i Agder.

Camilla Prytz - Foto Knut Bry 

Camilla Prytz, kunsthåndverker (Kristiansand)

Camilla Prytz (f.1971 i Oslo, bor og arbeider i Kristiansand) er glasskunstner og smykkedesigner. Hennes kunstneriske praksis omfatter produksjon av emaljesmykker, utsmykninger i glass, serviser og kunstobjekter. Prytz beveger seg i spennvidden mellom kunst, design og mote.

Hun har hatt et eget glassverksted på Odderøya, Kristiansand, siden 2011, og et tett samarbeid med Opro Emaljeverksted i Oslo fra 2010. For et par år siden fikk Prytz en forespørsel om å overta emaljeovnen til den kjente emaljekunstneren Grete Prytz Kittelsen, kusinen til hennes bestefar. I denne ovnen kan man lage emaljefat, skåler og andre produkter i store formater. Emaljeovnen må restaureres, noe som er en tung og krevende jobb. Formålet er å opprette Kristiansand Emaljeverksted i Marvika.

Arbeidsstipendet kan motivere henne til å videreføre den norske emaljetradisjonen og tilrettelegge for en etablering av et emaljeverksted på Sørlandet.

KUNSTNERSTIPEND

Det deles ut 4 kunstnerstipend på a` kr. 40.000.

 Trine Bariås - Kvitstein

Trine Bariås-Kvitstein, musikalartist (Kristiansand)

Trine Bariås-Kvitstein (f.1990 i Kristiansand og bor i Oslo) arbeider innenfor musikalfeltet som sanger, danser og skuespiller. Hun er utdannet musikalartist fra Bårdar Akademiet i Oslo og Guildford School of Acting utenfor London. Bariås-Kvitstein ønsker å videreutdanne seg i sangteknikken Estill fra England og Complete Vocal Technique fra Danmark.

Kompetansehevingen er knyttet til audition og yrkesrelaterte reiser i 2017. I tillegg jobber hun blant annet med en julekonsert og promotering av en barnekonsert.

Et kunstnerstipend vil kunne utvikle hennes talentfulle og fremtidsrettede musikalkarriere

 

Eirik Gjedrem

Eirik Gjedrem, kunsthåndverker (Søgne)

Eirik Gjedrem (f. 1959 på Ås i Akershus og bor i Søgne) er en keramiker som er kjent for sine tekniske ferdigheter der materialet presses til det ytterste når det gjelder størrelse og kunstnerisk utforming.

Kunstnerstipendet benyttes til å delfinansiere flere arbeids- og studieopphold på Norsk Teknisk Porselen i Fredrikstad.  Porselenet som produseres har helt andre egenskaper enn det han er vant med. Dette åpner opp for nye arbeidsmetoder, muligheter og uttrykksformer. Formålet er å kunne produsere ulike moduler som kan monteres sammen til større installasjoner.

Stipendet bidrar til å ivareta hans posisjon som en av landets fremste keramikere.

Tone Martine Kittelsen 

 

Tone Martine Kittelsen, danser (Kristiansand)

Tone Martine Kittelsen (f. 1989) er født og oppvokst i Kristiansand. Hun arbeider som koreograf og samtidsdanser. Kittelsen har utviklet flere tverrfaglige prosjekter, og er spesielt opptatt av å fremme scenekunstmiljøet på Sørlandet. Hun startet dansefestivalen Ravnedans sammen med tre andre kolleger i 2010. Kunstnerstipendet er planlagt brukt på prosjektet Stunt, et soloarbeid som skal gjennomføres våren 2017. I samarbeid med Veronica Husby vil duoen Husby/Kitttelsen forberede samtidsdansforestillingen Virvarr for barn mellom 0-5 år.

Et stipend bidrar å kunne realisere prosjektene og samtidig motivere Kittelsen til å styrke dansemiljøet i Vest- Agder.

Tori Wrånes 

Tori Wrånes, billedkunstner (Kristiansand)

Tori Wrånes (f. 1978) er født og oppvokst i Kristiansand. Hennes kunstnerskap omfatter performance, skulptur, musikk og scenekunst. Wrånes er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, og kan siden 2009 vise til en aktiv utstillingsvirksomhet. Wrånes planlegger tre store utstillinger i 2017 samt flere perfomancer i inn- og utland de neste to årene.

Stipendet skal brukes til å forberede følgende utstillinger: Kristiansand Kunsthall, sept. 2017 og separatutstilling på Nasjonalmuseet i Oslo, april 2017.  Hun skal også delta på flere gruppeutstillinger i Europa og USA, blant annet på performancefestivalen DO DISTURB som finner sted på Palaise De Tokyo i Paris.

Kunstnerstipendet bidrar til å opprettholde hennes kunstneriske kvalitet og aktivitet på et meget høyt nivå.

 

UTVEKSLINGSSTIPEND

Det deles ut 1 utvekslingsstipend på a` kr. 50.000.

 Elisabeth Romberg

Elisabeth Romberg, billedkunstner og kurator (Kristiansand)

I 2017 er Athen Biennalen en del av samtidskunstutstillingen Documenta14 i Kassel, Tyskland. Årets tema er "Learning from Athens". Elisabeth Romberg (f. 1975) billedkunstner og kurator, Kristiansand, har opprettet kontakt med den britiske kunstneren Charlotte Lindsay, Frida Forsgren ved UiA og Akademiet i Athen.

Utvekslingsstipendet benyttes for å kunne finansiere arbeidet mot utstilling og formidlingsopplegg under Athen Biennalen. Billedkunstneren Charlotte Lindsay arbeider med frihet som tematikk i forbindelse med ytre og indre reiser. Det kuratoriske utstillingsprosjektet betrakter Beatkulturens referanser til begrepet kunstnerisk frihet som en mulig kontekst. Videre er utlån fra Wenneslandssamlingen på KKG under vurdering. 

I tråd med de store linjene til Documenta14 er formålet å kunne utforske ulike kunstneriske praksiser som fremviser et alternativt politisk og poetisk kart over dagens Europa.     

 

IDRETTSSTIPEND

Det deles ut 3 idrettsstipend på a` kr. 40.000.

 

Sofie Reisænen

Sofie Reisænen (19 år), svømming (Kristiansand)

Sofie har tatt 38 NM-gull, hvorav 8 senior, i en alder av 19år. Deltok i Ungdoms OL i Kina 2014, finaleplass i junior EM 2013 og er blitt nordisk mester ved seks anledninger fra 2012 til 2015. Hun flyttet nylig til Oslo for å satse på svømming i en av Norges beste svømmeklubber, Lambertseter og for å hevde seg i større konkurranser enn nasjonale mesterskap. Nominert til "Årets unge kvinnelige utøver" på Idrettsgalla Sør 2016. Sofie er en av fire prioriterte svømmere tilknyttet

Olympiatoppen Sør.

 

Jamshid Nazari2

 

Jamshid Nazari (24), boksing (Kristiansand)

Jamshid Nazari er med i Bokseforbundets toppsatsing og følges derfor opp av Olympiatoppen Oslo/Sør. Jamshid vant "Årets idrettsutøver" på Idrettsgalla Sør 2015. Han har vunnet tre gull i 69kg-klassen fra 2014 til 2016, og sikter nå mot sitt internasjonale gjennombrudd. Jamshid har kombinert utdannelse og idrett, men satser nå fullt på boksingen og målet om medaljer i internasjonale mesterskap. Jamshid Nazari kom til Norge som mindreårig flyktning i 2009.

 Mette Fidje

Mette Fidje (18), trial (Kristiansand)

Mette Fidje ble i 2016 Sørlands-, Norges- og nordisk mester i trial, og kan samtidig vise til svært gode resultater i EM (4.pl) og VM (14.pl), - selv om hun ikke fikk deltatt på alle løpene grunnet økonomi. Hun er nå inne i sitt fjerde år på landslaget. Mette følges opp av Olympiatoppen Sør. Trial er en svært kostnadskrevende idrett, og et stipend vil bidra til at hun får delta i flere EM- og VM-runder hvor pallplass er målet. Mette Fidje var vinner av "Årets unge kvinnelige utøver" på Idrettsgalla Sør 2016.

 

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 22. november 2016 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Vest -Agder Fylkesmuseum - Setesdalstunet
  av jto, 22.11.19

  Det er bevilget midler til videreutvikling av Kristiansand museum

  Les mer
 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer