Torsdag 1. desember klokken 13.00 lanseres Atle Hegland Evjes «bok om bøkene»- den historiske boksamlingen med sine ti tusen bind ved Kristiansand katedralskole Gimle. Boklanseringen finner sted i underetasjen av Katedralskolen, i boksamlingens lokaler. Boksamlingen på katedralskolen omfatter ti tusen bind av kjente og mer ukjente forfattere, om klassiske språk, teologi, historie, samfunns- og naturfag. Faghistorien og dannelseshistorien bøkene formidler blir enda mer interessant av fine kobberstikk, gamle kartblad, interessante tittelblad og dedikasjoner som ofte kan fortelle om en fascinerende eierhistorie. Ikke minst presenteres boksamlingen nå i nye, lekre lokaler, der glassdører og lyssetting støtter opp under helhetsinntrykket av kunnskapsformidling som har preget generasjoner av kristiansandere.

Boken «Bok og ballast. Kristiansand Katedralskoles historiske boksamling» er skrevet av lektor Atle Hegland Evje; mannen som kjenner boksamlingen best og som alltid hatt en særskilt interesse for enkelte verk og samlingen som helhet. Han har selv besøkt skolen som elev og deretter vært ansatt på katedralskolen siden 1978. Atle H. Evje presiserer i innledningen at hans fokus var mer rettet mot global- enn lokalhistorie, samtidig som den gir et godt innblikk i hva som ble lært i regionen:

«Boksamlingen er intimt knyttet til landsdelens eldste skoletradisjon. Da snakker vi selvsagt om Kristiansands gamle latinskole som i 1686 ble en katedralskole, biskopens skole. Veksten i boksamlingen skyldes i hovedsak de lokale initiativ som etterfulgte en kongelig forordning anno 1775. Denne krevde at det skulle opprettes bibliotek ved de lærde skoler i dobbeltmonarkiet. Allerede her og nå kan rektor Nicolai Femmers navn godt nevnes. Hans arbeid i 1770-årene for å bygge opp et skolebibliotek i Kristiansand bar frukter. I en kort periode ser det ut til at katedralskolebiblioteket faktisk var det største skolebiblioteket i landet. Både denne historien og senere skiftende vinder, grotid og forfallstid – inklusive en kjellerbrann i 1947 som ødela deler av samlingen – er viktige fortellinger for alle som er interessert i landsdelens, byens og skolens historie.»

Initiativet til å dokumentere boksamlingen gjennom en egen publikasjon kom fra tidligere Fylkeskonservator Franz-Arne Stylegår. Ett tett samarbeid mellom forfatteren, fylkeskonservatoren og Vest-Agder-museet har så ført til utgivelsen av en bok som både gir en generell innføring i boksamlingen og dens betydning samt en detaljert gjennomgang av sentrale verk – anskueliggjort også ved hjelp av mange bilder. Boken kan kjøpes for kr 449 i flere bokhandlere eller fra Vest-Agder-museet ved å sende en e-post til Thorunn Lunde.

av Torkelsen, Jan H., publisert 24. november 2016 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Vest -Agder Fylkesmuseum - Setesdalstunet
  av jto, 22.11.19

  Det er bevilget midler til videreutvikling av Kristiansand museum

  Les mer
 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer