Hovedutvalg for kultur og utdanning var tirsdag samlet til møte hos Stiftelsen Arkivet. Bygningen vest for Kristiansand er et senter for historieformidling og fredsbygging hvor det siden 2001 er drevet ulike aktiviteter med utgangspunkt i byggets historie. Over 40 000 skoleelever har besøkt utstillingen i Gestapokjelleren og fått undervisning om hva vi kan lære av historien for å fremme verdier som demokrati, menneskerettigheter og menneskeverd i dag. Representantene i hovedutvalget opplevde en gripende og tankevekkende omvisning i byggets kjeller hvor flere hundre personer opplevde tortur og grov lemlestelse under andre verdenskrig.

Stein Christian Salvesen, som er informasjonsansvarlig for stiftelsen, kunne berette om en betydelig utvikling som har pågått helt siden utstillingen i kjelleren ble åpnet i 2001. Den gang var det 1,2 årsverk i stiftelsen. Nå er det 19 ansatte. Virksomheten vokser stadig. Nylig ble "Norsk senter for krigsseilerhistorie" og "Plattform – norsk institutt for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme" etablert.

Salvesen kunne også opplyse at spaden vil gå i jorden før jul for et hardt etterlengtet nybygg mellom de to byggene senteret nå holder til i. Ved årsskiftet neste år skal etter planen nybygget binde sammen hele bygningsmassen. Da vi det huse rundt 50 ansatte, som i tillegg fra stiftelsen. arbeider for flere humanitære organisasjoner.

 

Gestapokjelleren
  

av Torkelsen, Jan H., publisert 1. november 2016 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • Agderdelegasjon På Norsjøkommisjonsmøte
  av jto, 30.06.17

  Agder markerer seg på Nordsjøkonferansen

  Les mer
 • Birte -Simonsen
  av jto, 15.06.17

  Interpellasjon fra Birte Simonsen MDG: Det gjelder buss!

  Les mer
 • Webstreaming -motiv
  av jto, 14.06.17

  Følg fylkestingets juni-møte live på web

  Les mer