Aldri har så mange arbeidsplasser deltatt aktivt som i 2016. 166 bedrifter har vært aktive, mot 144 i 2015. Kvadraturen skolesenter var suveren vinner blant bedrifter med over 200 ansatte. 2076 enkeltpersoner var påmeldt, mot 3013 i 2015. Bjørg Kari Haugland, som jobber på Nikkelverket, vant kampanjens elsykkel med verdi 25.000 kr. Den ble trukket blant alle som hadde oppnådd minst 20 grønne poeng. Bjørg Kari Haugland er blant de sprekeste damene i Kristiansand og sykler til jobb hver dag (12 km). Hun vil bruke elsykkelen til å handle dagligvarer i stedet for å kjøre bil.

Jeg kjører grønt går ut på at enkeltpersoner registrerer grønne reiser. En tur-retur reise med sykkel, til fots eller med buss / tog gir ett grønt poeng. Personlige poeng gjelder også for arbeidsplassen.

Bedriftskonkurransen
Vinnerne i bedriftsklassen ble Vitusapotek Vestre Torv(under 15 ansatte), Fysio- og ergoterapeutene team øst-vest (15-50 ansatte), Phonero AS (51-200 ansatte) og Kvadraturen Skolesenter (over 200 ansatte).  I 2016 var det 284 påmeldte arbeidsplasser og 166 aktive, men det i 2015 var 152 påmeldte og 144 aktive.  En av grunnene til økt interesse fra virksomheter er samarbeid med Næringsforeningen i Kristiansandsregionen.  

Bilfri onsdag
Til sammen har deltakerne i kampanjen klart å være bilfri på onsdager 10.926 ganger.  Det vil si at hver deltaker i snitt har klart seg uten bil 3,6 ganger i løpet av kampanjeperioden. Kampanjeledelsen har fått diverse meldinger om deltakere som har omrokkert på gjøremål for å klare å være bilfrie. I noen familier har en av de voksne levert barn i barnehage per sykkel, mens ektefellen har hentet med bil. Noen har funnet ut at det går an å handle med sykkel dersom man har henger eller vesker på hver side bak.  Veldig kjekt å handle med elsykkel. Noen veldig ivrige deltakere forteller at de har kvittet seg med bil nummer 2. Da har de ikke bare spart miljøet for mye CO2, men også sin egen bankkonto. 

61 prosent kvinner
Jeg kjører grønt har vært  litt kvinnedominert. Det har i flere vært ca. 60 prosent kvinnelige deltakere og 40 prosent mannlige. I 2016 var forholdet 61 prosent og 39 prosent. Mange nasjonale undersøkelser viser at kvinner er mer opptatt av miljøspørsmål enn menn. Det forklarer også en del av ubalansen mellom kjønnene i Jeg kjører grønt. Men det finnes en forklaring som virker i samme retning, nemlig at så mange kvinner sykler i Kristiansand, sammenliknet med andre byer og tettsteder.  

Flere kollektiv- og gangereiser
Et relativ stor endring fra tidligere år er at det prosentvis registreres stadig flere kollektiv- og gange-poeng. I 2015 var nesten halvparten av alle poengene sanket inn av syklister, mens det i 2016 var 39 prosent (da er poengene fra bilfri dag holdt utenfor).

Bedriftskonkurransen

Kvad4 1

I bedriftskonkurransen var det påmeldt 184 arbeidsplasser. 166 deltok aktivt. Her er det gledelig å se gode resultater fra Vest-Agder fylkeskommune. Kvadraturen skolesenter vant suverent i klassen bedrifter med mer enn 200 ansatte, foran Kristiansand katedralskole Gimle.  

I klassen for bedrifter med mellom 51 og 200 ansatte endte Tangen videregående skole på tredjeplass, mens fylkeskommunens sentraladministrasjon kom på sjette plass.


av Torkelsen, Jan H., publisert 8. desember 2016 | Skriv ut siden

Siste fra Samferdsel

 • Johaugs Reflekskolleksjon
  av jto, 16.10.19

  Invester fem minutter på refleksdagen

  Les mer
 • Broåpning Feda 11.10.19
  av Jan Torkelsen og samferdselsseksjonen, 14.10.19

  Ny bro på Feda i Kvinesdal offisielt åpnet

  Les mer
 • Selvkjørende Buss
  av jto, 10.10.19

  Det må tas høyde for teknologisk utvikling i transportsektoren

  Les mer